Religie

Biserica Catolică doreşte dialog după o manifestaţie a artiştilor cubanezi

Asculta informatia

Biserica Catolică, singurul interlocutor politic recunoscut de guvernul cubanez, a lansat sâmbătă un apel la „dialog şi negociere”, două săptămâni după o manifestaţie inedită a unor artişti cubanezi în favoarea libertăţii de exprimare, notează AFP, si gerpres.   

„O veste bună pentru cubanezi ar fi ca intoleranţa să cedeze locul unui pluralism sănătos, dialogului şi negocierii între cei care au opinii şi criterii diferite”, a afirmat Conferinţa episcopală cubaneză într-un mesaj de Crăciun difuzat pe pagina sa de internet.

Acest mesaj a fost publicat la două săptămâni după ce aproximativ 300 de artişti, dintre care unii membri ai Mişcării San Isidro, s-au adunat spontan în faţa Ministerului Culturii, la 27 noiembrie, pentru a reclama libertate de exprimare şi de creaţie.

Luat prin surprindere, ministerul a acceptat să primească o delegaţie de 30 de manifestanţi, ale căror revendicări au vizat în special libertatea de creaţie şi de exprimare, dreptul la dezacord şi încetarea represiunii şi hărţuirii împotriva artiştilor independenţi.

A doua zi însă, autorităţile comuniste şi-au înăsprit tonul, denunţând un complot al Statelor Unite, şi au suspendat dialogul.

Ulterior, guvernul de la Havana l-a reluat, primind la 6 decembrie tineri artişti care „nu şi-au compromis opera cu duşmanii revoluţiei”, pentru a-i marginaliza pe participanţii la manifestaţia de la 27 noiembrie.

Citește și:  Peste 500 de cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor, înregistrate după 2020 de Biserica Catolică din Spania
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 6 =

Close