PoloniaReligie

Biserica Catolică din Polonia a primit, începând din 2018, câteva sute de plângeri pentru agresiuni sexuale

Asculta informatia

Biserica Catolică din Polonia a dezvăluit luni că a primit, începând din 2018, câteva sute de noi plângeri pentru agresiuni sexuale asupra minorilor comise de membri ai clerului, relatează AFP, potrivit agerpres

Raportul survine în momentul în care Biserica, foarte influentă din punct de vedere politic în Polonia, se confruntă cu o serie de acuzaţii, foarte mediatizate, de pedocriminalitate şi acoperire a acestora, nu cu mult timp în urmă un subiect tabu în această ţară catolică.

„Ceea ce este frapant … este că, de la ultima anchetă, am avut un val de dezvăluiri”, a declarat Adam Zak, iezuit şi coordonator al episcopatului polonez, responsabil cu protecţia copiilor.

„Cu siguranţă există încă o mulţime de cazuri ascunse care probabil continuă să fie raportate”, a spus el într-o prezentare online a rezultatelor studiului.

Din iulie 2018 până la sfârşitul anului trecut, 368 de cazuri de agresiune sexuală, comise între 1958 şi anul trecut, au fost semnalate Bisericii.

Potrivit Bisericii Catolice poloneze, 39% dintre plângeri s-au dovedit fondate. Mai puţin de 51% din cazurile rămase sunt încă cercetate, în timp ce 10% din plângeri au fost respinse din motive precum lipsa de credibilitate.

Jumătate dintre victime aveau sub 15 ani, vârsta legală pentru consimţământul sexual în Polonia. Numărul agresiunilor a fost egal în ceea ce priveşte ambele sexe. Unele dintre aceste agresiuni au durat mai mult de zece ani.

Un raport precedent al Bisericii menţiona aproape 400 de membri ai clerului care au agresat sexual copii şi minori între 1990 şi 2018.

Un lung şir de acuzaţii de agresiune sexuală a zguduit Biserica poloneză în ultimii ani, mai ales după lansarea documentarului viral „Nu spune nimănui” al jurnalistului Tomasz Sekielski.

Citește și:  Papa Francisc a acceptat demisia unui episcop polonez acuzat că ar fi acoperit agresiuni sexuale

De anul trecut, Vaticanul a sancţionat patru episcopi polonezi pentru acoperirea unor acte de pedofilie comise de membri ai clerului şi a anunţat demisia altor doi episcopi, inclusiv cea a episcopului Zbigniew Kiernikowski, luni, acuzat de fapte similare.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 13 = 17

Close