Bill Barr: Revoltele din Portland nu mai au nicio legătură cu moartea lui George Floyd – Europa News
America

Bill Barr: Revoltele din Portland nu mai au nicio legătură cu moartea lui George Floyd

Ministrul american al justiţiei Bill Barr va răspunde marţi, în cadrul unei audieri în Congres, întrebărilor despre intervenţia agenţilor federali la Portland unde, potrivit lui, „revoltele” nu mai au nicio legătură cu moartea lui George Floyd, relatează  agerpres.

„Protestatari violenţi şi anarhişti au deturnat manifestaţii legitime pentru a semăna devastarea şi distrugerea”, urmează el să declare în faţa comisiei juridice a Camerei reprezentanţilor, potrivit unei copii a discursului său publicat în avans.

„Ceea ce se petrece în fiecare noapte în jurul tribunalului” din acest mare oraş din Oregon „nu poate fi numit o manifestaţie, ci este din toate punctele de vedere un atac împotriva guvernului SUA”, se mai menţionează în textul dat publicităţii în avans.

Făcând ecoul afirmaţiilor preşedintelui american, el urmează să descrie „o mulţime de protestatari” echipaţi cu „lansatoare de pietre, pistoale cu electroşocuri, ciocane, fierăstraie şi explozibili” care nu încearcă potrivit lui „să-şi lege acţiunile de moartea lui George Floyd sau de apeluri legitime la reforme”.

Moartea afro-americanului George Floyd, asfixiat de un poliţist alb pe 15 mai la Minneapolis, a declanşat pe întreg teritoriul SUA enorme manifestaţii anti-rasiste şi apeluri la reformarea poliţiei. Mobilizarea a scăzut considerabil, dar unele bule de protest au persistat, în special la Portland, un oraş din nord-vestul SUA cu orientări de stânga.

Desfăşurarea în iulie a unor agenţi federali care, îmbrăcaţi în ţinută paramilitară şi fără semne vizibile de identificare, au efectuat zeci de arestări, a înăsprit protestele şi în fiecare noapte au avut loc ciocniri între poliţişti şi protestatari.

Aleşii locali democraţi îl acuză pe Donald Trump că a turnat gaz peste foc şi au afirmat că regretă intervenţia agenţilor federali. Preşedintele, care mizează pe discursul său ferm pentru a obţine un al doilea mandat pe 3 noiembrie, le reproşează la rândul lui că sunt „stângişti radicali”.

Citește și:  TIGANI din România reţinute la frontiera dintre Mexic şi SUA

Departe de o repliere, la Portland urmează să fie desfăşuraţi şi 100 de agenţi federali din unitatea şerifilor, potrivit unui purtător de cuvânt.

În cadrul audierii, Bill Barr urmează să apere şi poliţia care, în opinia lui, a fost „diabolizată” de manifestanţi, şi să denunţe „falsul scandal Russiagate”, referire la tentaculara investigaţie asupra posibilelor legături între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016, care a ”otrăvit” prima parte a mandatului miliardarului republican.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close