Italia

Bilanț tragic în Italia: peste 36.000 de persoane sinistrate în urma inundațiilor

Asculta informatia

Peste 36.000 de persoane sunt sinistrate în urma inundaţiilor care au devastat nord-estul Italiei, au anunţat sâmbătă autorităţile din regiunea Emilia-Romagna, în timp ce numeroase case au fost înghiţite de ape, iar cătune au rămas izolate din cauza unor noi alunecări de teren.

Intemperiile care au devastat regiunea Emilia-Romagna au provocat moartea a 14 persoane şi au transformat străzile oraşelor în râuri.

În condiţiile în care ploile continuă să cadă, autorităţile regionale au prelungit alerta roşie de vreme rea până duminică, informează Agerpres.

Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat sâmbătă că va pleca mai devreme de la summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, pentru a se întoarce în Italia pe fondul situaţiei de urgenţă.

„Sincer, nu pot sta atât de departe de Italia într-un moment atât de complicat”, a declarat ea în cadrul unei conferinţe de presă, mulţumind celor 5.000 de persoane – membri ai echipelor de salvare şi voluntari – care ajută victimele afectate de inundaţii.

Şefa guvernului italian urma să se deplaseze duminică în zonele cele mai afectate de inundaţii.

Au mai fost evacuate localități

Autorităţile din provincia Ravenna au ordonat sâmbătă evacuarea imediată a localităţilor extrem de expuse la inundaţii.

Un elicopter s-a prăbuşit sâmbătă în apropiere de localitatea Lugo din Ravenna, însă doar una dintre cele patru persoane aflate la bord a fost rănită, au anunţat pompierii.

Inundaţiile au provocat peste 305 de alunecări de teren şi au afectat peste 500 de drumuri din regiune.

Citește și:  Italia nu mai e la fel după impunerea restricțiilor. Proprietarii de restaurante se tem că își pierd afacerea

Primarul din Bologna, Matteo Lepore, a declarat sâmbătă că va dura „luni şi, în unele locuri, poate ani” pentru repararea drumurilor şi a infrastructurii.

Sunt așteptate alte precipitații abundente

Meteorologii italieni au emis noi coduri roșii de inundații, și au avertizat populația să își pună lucrurile de valoare la adopost și să se retragă spre zonele sigure. Un nou episod de vreme severă care va aduce și mai multe ploi, este așteptat să se abată asupra peninsulei italiene.

În perioada următoare, în Italia sunt așteptate ploi torențiale, care vor aduce cantități nemaivăzute de apă. Meteorologii susțin că în unele zone, precipitațiile vor însuma peste 200l/m².

”Situația continuă să fie dramatică în regiunea Emilia-Romagna din Italia. Mii de salvator voluntari, dar și armata, continuă să acționeze zi și noapte pentru a pune în siguranță persoanele aflate în zonele calamitate, în localitățile inundate de ape. Chiar și în noaptea de joi spre vineri, și în cursul acestei zile, în provincia Ravena au fost evacuate persoane din cauza alunecărilor de teren și a cauza apelor care vin dinspre Bologna spre mare și continuă să inunde localitățile pe care le întâlnesc în cale. Sunt peste 30.000 de persoane sinistrate, peste 20.000 de persoane care nu au încă apă și curent electric”, a anunțat un oficial al Departamentulu pentru Situații de Urgență.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close