Benny Gantz: Israelul ‘nu se află neapărat’ în spatele oricărui incident misterios din Iran – Europa News
IsraelOrientul mijlociu

Benny Gantz: Israelul ‘nu se află neapărat’ în spatele oricărui incident misterios din Iran

Ministrul apărării din Israel, Benny Gantz, a declarat duminica aceasta că ţara sa „nu se află neapărat” în spatele oricărui incident misterios din Iran, după un incendiu la situl nuclear Natanz care i-a făcut pe unii oficiali iranieni să spună că incidentul a fost rezultatul unui sabotaj cibernetic, transmite Reuters, via agerpres.

Israelul, considerat singura putere nucleară regională, s-a jurat să nu permită nicicând Iranului să obţină arma atomică. Iranul neagă că ar încerca să obţină arma nucleară şi susţine că programul său atomic este paşnic.

Situl subteran de la Natanz, unde o clădire cu un etaj a ars parţial joi, se află în centrul programului iranian de îmbogăţire a uraniului şi este monitorizat de inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Întrebat dacă Israelul a avut de-a face cu „exploziile misterioase” de la siturile nucleare iraniene, Gantz a răspuns: „Nu orice incident care are loc în Iran are neapărat de-a face cu noi”.

„Toate acele sisteme sunt complexe, au constrângeri de securitate foarte ridicate şi nu sunt sigur că ei ştiu întotdeauna cum să le respecte”, a declarat Gantz la Israel Radio.

Trei oficiali iranieni care au vorbit cu Reuters au declarat că sunt de părere că incidentul de la Natanz a avut loc ca urmare a unui sabotaj cibernetic, însă nu au oferit dovezi în sprijinul acestor afirmaţii. Doi dintre ei au spus că Israelul ar fi putut fi în spatele incidentului de la Natanz.

Un articol difuzat de agenţia de stat iraniană IRNA făcea referire la ceea ce a numit posibilitatea unui sabotaj comis de duşmani precum Israelul şi SUA, însă IRNA nu a acuzat direct niciuna dintre cele două ţări.

Citește și:  UE îndeamnă Iranul să revină la respectarea Acordului nuclear din 2015
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close