Stiri externe

Belgia: Unele restricţii anti-COVID încalcă exercitarea cultului religios

Justiţia belgiană a decis că statul trebuie să modifice dispoziţiile unei hotărâri ministeriale privind exercitarea cultului religios şi care limitează frecventarea lăcaşurilor de cult, transmite miercuri agenţia France Presse, si agerpres.

Guvernul belgian trebuie să opereze respectivele modificări până duminică, 13 decembrie.

Consiliul de Stat a fost sesizat de către membrii unei comunităţi de evrei ultrareligioşi stabiliţi la Anvers (nord), care se tem că limita de 5 persoane în acelaşi loc impusă în cadrul restricţiilor anti-COVID-19 interzice de fapt o căsătorie religioasă programată lunea viitoare.

”Pentru o ceremonie de căsătorie evreiască, trebuie ca cel puţin zece persoane să fie prezente, în caz contrar căsătoria nu este valabilă”, a explicat ministrul justiţiei belgian Vincent Van Quickenborne, pentru postul public de radio şi televiziune RTBF.

În decizia sa, Consiliul de Stat evocă o ceremonie, prevăzută pentru luni, cu 13 persoane în interiorul congregaţiei hasidice Yetev Lev D’Satmar.

Libera exercitare a cultului este garantată de Constituţia belgiană încă de acum 190 de ani.

”Va trebui să găsim un bun echilibru între libertatea religiei şi sănătatea publică”, a afirmat ministrul justiţiei, care a precizat că se va întâlni miercuri după-amiază cu reprezentanţii ”comunităţilor religioase” pentru a discuta despre acest subiect.

Belgia, cu peste 17.500 decese cauzate de COVID-19 în ultimele nouă luni, este una dintre ţările cele mai afectate de noul coronavirus. 

Citește și:  Papa Francisc anulează tradiționalul act de venerație din 8 decembrie, pe fondul pandemiei
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close