BelgiaEuropaIsraelOrientul mijlociu

Belgia pregătește sancțiuni împotriva Israelului

Asculta informatia

Parlamentul federal al Belgiei a adoptat, în noaptea de joi spre vineri, o rezoluţie care solicită guvernului ţării să pregătească o listă de ”contramăsuri” în cazul anexării unei părţi a teritoriilor palestiniene de Israel, informează postul public de radio şi televiziune belgian RTBF, relateaza agerpres.

Guvernul israelian condus de Benjamin Netanyahu urmează să anunţe începând cu 1 iulie strategia sa pentru a pune în aplicare planul american pentru Orientul Mijlociu. Acest plan prevede anexarea de către Israel a coloniilor evreieşti şi a văii Iordanului şi crearea unui stat palestinian demilitarizat şi pe un teritoriu redus. Valea Iordanului, ce are importante resurse de apă, reprezintă aproximativ 30% din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel după 1967.

Palestinienii au respins deja planul propus de Washington.

Pentru marea majoritate a celorlalte ţări din lume, această iniţiativă unilaterală constituie o încălcare a dreptului internaţional şi o ameninţare pentru pacea cu palestinienii şi alte ţări din Orientul Mijlociu.

Potrivit rezoluţiei elaborate de parlamentarii ecologişti şi adoptate cu 101 voturi pentru şi 39 de abţineri, Belgia ar trebui „să joace un rol de prim plan la nivel european şi multilateral în vederea elaborării unei liste de contramăsuri eficiente menite să răspundă într-o manieră proporţională la orice anexare israeliană a teritoriului palestinian ocupat”.

Acest dosar divizează ţările europene, existând state care susţin o atitudine mai dură faţă de Israel, altele ce refuză orice eventuală sancţiune şi altele care încearcă să limiteze reacţia europeană. Rezoluţia prevede că, dacă nu există un acord la nivel european, Belgia ar trebui să formeze o „coaliţie între statele membre care împărtăşesc aceleaşi idei”, pentru a elabora un răspuns comun.

Citește și:  Noua strategie a Israelului împotriva COVID: eliminarea certificatului verde și a patra doză de vaccin

Un alt proiect de rezoluţie, depus de Partidul Socialist belgian şi care îi cere guvernului belgian ”să recunoască oficial statul Palestina alături de statul Israel”, a fost amânat. O rezoluţie din 2015 invita Belgia să facă acest pas „la momentul oportun”. În comisia de afaceri externe a parlamentului belgian, o majoritate fragilă a estimat că momentul respectiv a sosit, ţinând cont de intenţiile israeliene de anexare.

Mişcarea Reformatoare (liberalii francofoni) a depus joi amendamente care ar modifica substanţial textul, astfel că proiectul acestei rezoluţii a fost retrimis spre dezbatere în comisia de afaceri externe. Un nou vot în plen ar putea avea loc joia viitoare.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 7 =

Close