Belgia

Belgia: Jaf ca-n filme la un magazin de bijuterii: Șase români, condamnați

Asculta informatia

Șase spărgători români au fost condamnați, miercuri, de magistrații din Gent, provincia Flandra de Est din Belgia, pentru două tentative spectaculoase de spargere. Cei șase români au vrut să dea o spargere ca-n filme: au încercat să pătrundă într-un magazin de bijuterii printr-o gaură în perete.

Potrivit rechizitoriului, hoții români au pătruns în cafeneaua Bentos din Wondelgemstraat în iulie 2019. La subsol, au făcut o gaură în perete pentru a intra în magazinul de bijuterii adiacent, Asion Gold. Vibrațiile de la tăiere au declanșat o alarmă și spargerea a eșuat. Anterior, românii încercaseră fără succes să pătrundă într-un magazin de bijuterii din Bevrijdingslaan.

Dintre cei șase suspecți, doar doi au fost în instanță pe 23 martie, ceilalți patru sunt încă căutați de autorități. Cinci români – unii în lipsă – au fost condamnați miercuri la trei ani de închisoare.

„Este vorba despre crima organizată gravă. Luăm asta foarte în serios”, a spus judecătorul. Un al șaselea infractor a participat la o tentativă de efracție și a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Român, autorul unui jaf în stilul serialului Netflix, „La Casa de Papel”: A furat saci cu EURO, în Belgia

Anul trecut, Poliția din Bruxelles a prins doi suspecți de furt din Monetăria Regală. Bărbații au furat câteva kilograme de monede și bancnote euro deteriorate și scoase din uz, care urmau să fie casate și, prin urmare, fără valoare.

Cei doi, S.T. de 22 de ani, de origine nord-africană și E.B., în vârstă de 21 de ani, de origine română, au fost prinși în Pachecolaan. Polițiștii au găsit asupra lor mai multe pungi cu monede și bancnote euro deteriorate, câte cinci kilograme din fiecare. Un al treilea suspect ar fi scăpat.

Citește și:  Francez inculpat pentru ‘tentativă de omor’ după ce a împins o femeie în faţa unui metrou la Bruxelles

Grupul suspect de furtul monedelor scoase din uz au intrat în clădirile Trezoreriei din Handelsstraat în acea noapte, de unde  ar fi fugit cu mai mulți saci de bancnote. Potrivit lui Francisc Adyns, purtătorul de cuvânt al Finanțelor FPS, monedele furate nu au valoare. „Erau unități monetare deteriorate care nu mai pot fi utilizate. Exemplare plisate sau bucăți găurite ori deteriorate cu substanțe chimice. Nu se păstrează monede utilizabile în clădire. Perspectiva noastră este că tâlharii erau amatori”.

„Cei doi au fost eliberați după interogare. Nu au trecut legal și au fost deportați în țările de origine”, spune Denis Goeman de la parchetul din Bruxelles.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

Close