Europa

Belarusul trimite înapoi la Bagdad aproape 400 de irakieni

Asculta informatia

Irakul a repatriat din Belarus 370 de migranţi blocaţi la frontiera cu Lituania, a declarat miercuri o sursă guvernamentală pentru AFP, abordând tema relaţiilor tensionate între Minsk şi Uniunea Europeană, transmite agerpres.

Săptămâna trecută, Bagdadul a anunţat suspendarea ‘temporară’ a zborurilor sale spre Minsk. Guvernul irakian a subliniat atunci ‘pericolele’ la care se expun irakienii care cad în ‘capcana’ reţelelor de traficanţi şi le promit să-i treacă – ilegal – în Lituania prin Belarus.

Lituania, ţară membră NATO şi UE, şi Bruxellesul îl acuză preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unui aflux de migranţi, în special irakieni, ca represalii la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană în urma represiunii politice declanşate în Belarus împotriva oponenţilor regimului.

Potrivit lui Ahmed al-Sahaf, purtător de cuvânt al diplomaţiei irakiene, un avion a sosit marţi seara la Bagdad din Minsk ‘cu 20 de cetăţeni irakieni la bord, în timp ce 130 de irakieni au fost aduşi cu un prim zbor’, luni.

Bagdadul intenţionează să organizeze zboruri suplimentare pentru a-i repatria pe irakienii blocaţi la frontiera cu Lituania, ‘al căror număr nu a putut fi stabilit cu precizie, dată fiind frontiera foarte lungă’, a subliniat el.

Lituania, care a oferit un sprijin puternic refugiaţilor belaruşi, a început săptămâna aceasta să-i trimită înapoi pe migranţi, după ce peste 4.000 de persoane au intrat în această ţară baltică dinspre Belarus de la începutul anului. Parlamentul lituanian a adoptat marţi o lege care dă undă verde construirii unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei comune cu Belarus.

Letonia vecină a anunţat la rândul ei instituirea stării de urgenţă pe plan local de-a lungul frontierei sale cu Belarus.

Citește și:  Serbia impune restricții turiștilor din România! Au nevoie de un test-covid la intrarea în țară

Miniştrii UE urmează să discute această problemă săptămâna viitoare, notează AFP.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =

Close