BelarusEuropa

Belarus a evacuat taberele de migranţi improvizate de la frontiera cu Polonia

Asculta informatia

Autorităţile din Belarus au evacuat joi principalele tabere în care se adunaseră migranţi la frontiera cu Polonia, în ceea ce pare a fi o evoluţie majoră în criza care a devenit în ultimele săptămâni o confruntare est-vest, relatează Reuters, potrivit agerpres

Agenţia de ştiri belarusă Belta a relatat că migranţii care se adăposteau în pădure au foşti duşi într-un depozit din Belarus, care nu se află în zona frontierei. Un purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră din Polonia a confirmat că taberele au fost evacuate.

„Aceste tabere sunt acolo goale, migranţii au fost duşi cel mai probabil la un centru de transport logistică ce nu este departe de punctul de trecere a frontierei de la Bruzghi”, a declarat purtătorul de cuvânt din Polonia.

„Nu mai există alte astfel de tabere… dar există grupuri care apar în alte locuri încercând să treacă frontiera. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele ore. Există încă oameni aici, dar e clar că sunt evacuate”, a spus el.

Ţările europene acuză Belarus că a creat în mod deliberat criza transportând migranţi din Orientul Mijlociu şi apoi împingându-i să treacă ilegal frontiera în Polonia şi Lituania, ceea ce Minskul neagă.

În ultimele săptămâni, sute de migranţi pe noapte au încercat să treacă frontiera şi au avut ciocniri cu trupele poloneze de la frontieră. În jur de zece dintre ei se crede că au murit în pădure în condiţii de frig sever, notează Reuters.

Decizia de a evacua taberele intervine în cursul unei săptămâni de diplomaţie intensificată. Cancelarul german Angela Merkel a vorbit la telefon de două ori în trei zile cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în mod normal boicotat de liderii europeni.

Citește și:  Viena: Un român a dat foc motelului în care se afla în carantină

Belarus a anunţat joi că Lukaşenko i-a propus un plan lui Merkel pentru rezolvarea crizei, conform căruia UE ar urma să primească 2.000 de oameni, în timp ce Minskul va trimite alţi 5.000 înapoi acasă, în ţările de origine.

Nu a existat un răspuns imediat din partea UE la anunţarea acestui plan. Totuşi, ministrul de interne german Horst Seehofer a declarat joi, după o convorbire cu omologul său polonez, că nu va primi migranţi de la frontiera belaruso-poloneză.

„Dacă primim refugiaţi, dacă ne înclinăm în faţa presiunii şi spunem ‘primim refugiaţi în ţări europene’, atunci asta ar însemna să implementăm chiar baza acestei strategii perfide” a Belarusului, a spus Seehofer în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Varşovia.

„Vorbim despre o migraţie ilegală şi perfidă care este organizată de Belarus cu un anumit grad de sprijin din partea Rusiei. Polonezii nu doar că îşi urmează interesele. Ei acţionează şi în interesele întregii UE”, a mai spus Seehofer.

În acelaşi timp, Seehofer a calificat drept „dezinformare” o ştire a agenţiei de presă belaruse Belta, conform căreia preşedintele Aleksandr Lukaşenko i-a prezentat Angelei Merkel un plan de a rezolva criza care ar presupune ca UE să preia 2.000 de migranţi de la frontiera polono-belarusă.

Tot joi, sute de irakieni au luat dintr-un aeroport din Minsk un avion spre Irak, primul zbor de repatriere de acest fel din luna august.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − 8 =

Close