Ucraina

Bărbații ucraineni apți de luptă, aduși cu forța în țară după ce au fugit la începutul războiului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat o revizuire completă a tuturor eliberărilor acordate  bărbaților apți de luptă, de la începutul invaziei ruse, anunță Kyiv Post.

Decizia vine după ce mai multe e comisii medicale ucrainene și birouri autorizate au acceptat mită de la cetățeni pentru a emite certificate medicale frauduloase. În aceste certificate se menționa faptul că bărbații de vârsta militară nu sunt apți pentru participarea la război.

Totodată, un deputat din Ucraina a opinat faptul că țara sa ar trebui să înceapă procedura de extrădare a bărbaţilor de vârsta militară care au evadat ilegal. La începutul invaziei ruse, foarte mulţi bărbaţii apţi din punct de vedere militar au migrat ilegal în Polonia sau alte ţări din Uniunea Europeană, ca urmare a unor mite.

Preşedintele Zelenski a ordonat revizuirea completă a tuturor eliberărilor acordate încă de la începutul invaziei. În plus, deputatul David Arachamia este de părere că autorităţile de la Kiev trebuie să ceară extrădarea acestor bărbaţi care au părăsit ilegal ţara.

Potrivit datelor făcute publice de Poliţia de Frontieră din Polonia, un număr de 2,87 de milioane de adulţi ucraineni au intrat în Polonia între datele de 24 februarie şi 31 august.

Dintre aceştia, 80.000 au fost bărbaţi cu vârste militare conforme, adică între 18 şi 60 de ani. Aceşti bărbaţi ar fi potenţial eligibili pentru serviciul militar. Nu se ştie câţi ucraineni au evitat ilegal serviciul militar

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră din Polonia a declarat vehement că nu se cunoaşte numărul exact de bărbaţi care au intrat în Polonia, deşi îndeplinesc, de fapt, cerinţele de exceptare.

Citește și:  RUSIA: Moscova acuză Kievul că „pune în scenă” imagini cu civili morți

De asemenea, există speculaţii că aceşti bărbaţi doar au tranzitat Polonia, şi au migrat spre alte ţări din UE. Ucraina are graniţe comune cu cinci ţări, unde ar fi putut fi posibilă migrarea. În plus, autorităţile sunt sceptice cu privire la numărul real de bărbaţi care au fugit din ţară. O analiză relevă ca acesta ar putea fi apropiat de ordinul zecilor de mii.

Mulţi ucraineni au evitat războiul

Fedir Venislavski, membru al Comitetului pentru Securitate Naţională, Apărare şi Informaţii al Ucrainei, a declarat că numărul celor care au evitat în mod ilicit să meargă la război şi s-au refugiat în străinătate este extrem de semnificativ.

În cazul persoanelor care au avut un certificat medical nelegitim, situaţia este mai delicată. Pentru aceştia, Ucraina trebuie să emită un mandat de arestare internaţional. Acest mandat trebuie realizat pentru fiecare cetăţean în parte, potrivit Kyiv Post.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close