Asia

Bangladesh: Proteste după decesul unui scriitor în închisoare

Capitala Bangladeshului a fost vineri scena unor confruntări între poliţie şi sute de studenţi adunaţi pentru o manifestaţie de protest după decesul cu o zi înainte, în închisoare, a unui scriitor arestat pentru că a criticat guvernul pe reţele sociale, informează AFP, potrivit agerpres.

Cel puţin zece persoane au fost rănite uşor, potrivit unui martor. Poliţia a făcut uz de bastoane şi de gaze lacrimogene împotriva studenţilor care cereau „justiţie”.

Mustaq Ahmed, 53 de ani, scriitor şi crescător de crocodili, a fost arestat în mai după ce a criticat pe internet modul în care guvernul de la Dacca gestionează pandemia de COVID-19. El a fost acuzat – în virtutea unei legi foarte stricte privind securitatea digitală, lege care, potrivit detractorilor, aduce atingere libertăţii de exprimare – că a difuzat zvonuri şi s-a dedat pe Facebook unor activităţi „anti-statale”.

Autorităţile penitenciare au anunţat că scriitorul a decedat joi într-o închisoare de maximă securitate din suburbiile capitalei Dacca, după ce i s-a făcut rău.

Potrivit directorului închisorii, Mohammad Ghiasuddin, Mustaq Ahmed nu era cunoscut cu boli grave.

Avocatul scriitorului a cerut declanşarea unei anchete independente asupra circumstanţelor decesului său.

Urmărirea împotriva lui Ahmed în baza legii asupra securităţii digitale a reprezentat un exemplu de „cea mai rea formă de represiune”, a estimat Saad Hammadi de la organizaţia Amnesty International.

Aproximativ 2.000 de urmăriri, care au vizat inclusiv numeroşi jurnalişti, au fost declanşate după promulgarea acestei legi, în 2018, potrivit Amnesty.

Citește și:  OMS nu caută în China vinovații pentru răspândirea coronavirusului
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close