Turcia

Turcia acuză Grecia de hărţuirea cu aeronave militare a unui vas de cercetare în Marea Egee

Turcia a acuzat marţi Grecia de hărţuirea cu aeronave militare a unui vas de cercetare în Marea Egee, însă Atena a negat orice operaţiune de acest gen, transmite Reuters, si agerpres.

Conform ministerului apărării de la Ankara, patru avioane militare F-16 greceşti s-au apropiat de nava Cesme iar unul dintre ele a lansat un proiectil antiradar la două mile marine de navă. Ministrul apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia „a ripostat (…) conform regulilor”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului grec al Apărării a susţinut marţi că „avioanele greceşti nu au hărţuit niciodată vasul turc”.

Cesme a început săptămâna trecută sondaje în apele internaţionale dintre Turcia şi Grecia, ceea ce a provocat un protest din partea Atenei.

Cele două ţări, aliate în cadrul NATO, sunt angajate într-o dispută maritimă veche de decenii. Reprezentanţii lor s-au întâlnit în 25 ianuarie, pentru prima oară după cinci ani, pentru a discuta delimitarea zonelor maritime şi drepturile asupra zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mediteranei. Părţile au convenit asupra unei noi reuniuni la Atena.

Grecia afirmă că a trimis Turciei o invitaţie la reluarea dialogului în martie, înaintea unui summit al Uniunii Europene. Partea turcă a comunicat că doreşte să continue negocierile şi să îşi amelioreze relaţiile cu UE, care susţine Grecia în disputa bilaterală.

Citește și:  Sute de persoane au manifestat împotriva comunităţii LGBT la Istanbul
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close