AustriaTurcia

Austria îl convoacă pe ambasadorul turc după ce Erdogan a blestemat-o

Asculta informatia

Ministrul austriac de externe austriac Alexander Schallenberg l-a convocat marţi pe ambasadorul turc acreditat la Viena pentru a protesta faţă de recentele declaraţii ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în care acesta din urmă a blestemat Austria pentru că a înălţat drapelul israelian la sediile unor instituţii guvernamentale în timpul violenţelor din Orientul Mijlociu, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

”Acuzaţiile preşedintelui turc vorbesc de la sine. Spumele la gură nu vor rezolva conflictul în Orientul Mijlociu”, a declarat şeful diplomaţiei austriece. ”Ambasadorul turc a fost convocat dimineaţa aceasta la Ministerul de Externe în urma acestor declaraţii absurde ale preşedintelui Erdogan, pentru a-i transmite foarte clar poziţia austriacă”, a adăugat ministrul Schallenberg..

El a făcut astfel referire la afirmaţiile din ziua precedentă ale şefului statului turc despre sprijinul pe care Austria îl acordă Israelului în actuala escaladare a violenţelor cu palestinienii, Erdogan condamnând în special faptul că drapelul israelian a fost înălţat la sediul guvernului austriac.

”Blestem statul Austria, care a înălţat steagul israelian la sediul premierului. Austria încearcă să-i facă pe musulmani să plătească factura genocidului pe care l-au suferit evreii”, a spus Erdogan într-un discurs televizat.

Ministrul de externe austriac a apărat poziţia ţării sale, subliniind că mişcarea islamistă Hamas, care lansează rachete asupra Israelului, ”este o organizaţie teroristă”. ”Atacând guverne cum este cel al Austriei, care sunt umăr la umăr cu Israelul împotriva terorismului, politicienii turci demonstrează încă o dată slaba lor înţelegere a legii. În loc să arunce gaz peste foc, cerem de urgenţă Turciei să contribuie la dezescaladare”, a mai declarat ministrul austriac.

Citește și:  Sute de migranți, reţinuți într-o operaţiune de amploare de la Istanbul

Drapelul israelian a fost înălţat vineri nu doar la sediul guvernului federal austriac, ci şi la cel al MAE de la Viena, dar între timp ambele steaguri au fost retrase, fiind vorba despre un gest de solidaritate decis de la început să fie prezentat astfel într-o acţiune temporară, după cum a precizat un purtător de cuvânt al MAE austriac.

Acest gest, ce a provocat critici atât în interiorul cât şi în afara Austriei, a fost decis de cancelarul austriac Sebastian Kurz, care l-a justificat prin ”responsabilitatea istorică” a Austriei faţă de evrei.

”Da, aceasta este ceea ce am decis. Avem o responsabilitate istorică faţă de Israel. Faptul că bărbaţi, femei şi copii trebuie să stea acolo nopţile în buncăre pentru că teroriştii lansează rachete împotriva Israelului este absolut inacceptabil (…) Nu există neutralitate faţă de terorismul islamist, cum este cel al Hamas”, a explicat şeful guvernului austriac într-o declaraţie acordată cotidianului Kronen Zeitung.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close