Austria

Austria conduce Europa către un drum întunecat: trebuie privită ca un avertisment pentru omenire, nu exemplu de urmat

Asculta informatia

Vaccinarea obligatorie este un atac la autonomia corporală.

Austria face pionierat pe calea autoritarismului Covid. Săptămâna aceasta, guvernul a anunțat că va institui vaccinările obligatorii, urmând ca cei care refuză vaccinarea să fie pedepsiți cu amendă și, în final, poate chiar cu închisoare. Aceasta este o mișcare extrem de autoritară și o lovitură periculoasă la adresa autonomiei corporale.

În ultimii doi ani, democrațiile liberale din întreaga lume au introdus restricții fără precedent asupra libertății, ca răspuns la pandemia de Covid-19. S-a crezut că apariția unor vaccinuri sigure și eficiente va pune capăt acestui coșmar. Vaccinurile sunt încă, de departe, cel mai bun mijloc de depășire a crizei și de restabilire a libertăților noastre. Dar, în acest moment, în Austria, libertatea pare mai îndepărtată ca oricând de la izbucnirea pandemiei.

Guvernul austriac a șocat lumea, săptămâna trecută, prin impunerea unui lockdown pentru cei nevaccinați – în sensul că este ilegal ca nevaccinații să iasă din casă fără un motiv stabilit de stat. După doar șapte zile, această restricție s-a transformat într-un lockdown total, care include toți austriecii. Și chiar în aceeași zi în care Austria a intrat în lockdown total, guvernul și-a anunțat politica de vaccinare obligatorie.

Viteza schimbărilor de politică și viteza cu care se trece de la o formă de constrângere la alta demonstrează fără urmă de tăgadă că măsurile anti-pandemie nu au fost atent gândite. Măsurile nu au fost decretate ca fiind cea mai bună cale de urmat, în urma unor deliberări și dezbateri serioase, ci au fost impuse într-un acces de panică. Acest fapt ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, mai ales că panica este, printre altele, foarte contagioasă.

Citește și:  Curtea Constituţională a Austriei a decis că izolarea a fost impusă de Guvern prin proceduri neconstituționale

Austria încearcă să rezolve două probleme foarte concrete: numărul record al cazurilor de Covid și rata scăzută a vaccinării. Doar 65% dintre austrieci s-au vaccinat complet, două milioane de oameni fiind vaccinați doar parțial sau deloc. Dar, să încerci să rezolvi această problemă prin constrângere, cu statul bătând tare cu pumnul în masă, este neliberal și greșit. Și de data aceasta, ca și pe tot parcursul pandemiei, guvernele încearcă mai degrabă să oblige, decât să convingă.

La începutul acestui an Austria și multe alte state europene au introdus un sistem intern de certificat Covid, menit să „îndemne” oamenii să se vaccineze. Înainte ca lockdown-ul să-i blocheze pe toți, din nou, în case, austriecii trebuiau să prezinte o dovadă că s-au vaccinat sau că au trecut prin boală și au anticorpi sau că rezultatul lor la testul Covid este negativ, pentru a li se permite accesul în spații de cazare și de petrecere a timpului liber.

În noiembrie, „îndemnul” se transformase deja în brânci. Lockdown-ul de săptămâna trecută, impus persoanelor nevaccinate, a transmis un mesaj clar: nu faci injecția, nu ești liber. Acest lucru însă subminează în mod fundamental dreptul cetățenilor austrieci de a lua decizii cu privire la propriile lor corpuri. Se pare că oamenii sunt considerați incapabili să decidă ce este mai bine pentru ei, pentru familiile sau pentru comunitățile lor.

Să refuzi vaccinul împotriva Covid-19 este un gest prostesc și antisocial. Vaccinurile sunt sigure și eficiente și ne-au permis să îmblânzim această pandemie mondială. Dar, pentru ca oamenii să fie suverani asupra propriilor corpuri, ei trebuie să aibă dreptul de a face și de a refuza să facă anumite lucruri – chiar dacă majoritatea consideră că este greșit. Este minimul la care ar trebui să ne așteptăm într-o democrație liberală.

Citește și:  AUSTRIA: Omicronul dă peste cap planurile de vaccinare obligatorie

În Europa, toate privirile sunt acum ațintite asupra Austriei. Dar, în loc să privească îngrozite, guvernele se gândesc dacă să-i urmeze sau nu exemplul. „Austria ne arată că obligativitatea vaccinării nu mai este ceva de neconceput” – astfel descrie the Guardian  starea de spirit europeană.

Germania este, cel mai probabil, următoarea țară înclinată să calce pe urmele Austriei. Guvernul german se confruntă și el cu rate de vaccinare scăzute și cu creșterea numărului de cazuri de Covid (cele mai mari rate înregistrate de Germania, de la începutul pandemiei). Guvernul a anunțat planuri de lockdown-uri punctuale, aplicabile persoanelor nevaccinate. Autoritățile cer ca vaccinarea să fie obligatorie. Ministrul Sănătății a avertizat că, până în primăvară, toți germanii vor fi „fie vaccinați, fie vindecați, fie morți”.

Faptul că acest nou val de măsuri vine pe filiera germanică a Europei i-a determinat pe mulți dintre vaccino-sceptici să spună că măsurile seamănă cu „știm noi ce”. Dar nu, nu totalitarismul de altă dată este cel care conduce la actuala stare de fapt. Comparația este deci eronată și ofensatoare.

În Austria, este vorba de autoritarismul banal al zilelor noastre. Faptul că siguranța a fost pusă mai presus de orice – ideologia „securității” –  a permis democrațiilor liberale să renunțe, practic, la orice alt principiu, la orice libertate și la orice practică democratică, care ar putea sta în calea „siguranței noastre”.

Între timp, impulsul tehnocratic al guvernelor diminuează rolul cetățenilor. Suntem tratați ca simple cifre pe o diagramă, ca simple puncte pe un grafic, gestionate și modelate în funcție de capriciile experților. Dacă libertatea, autonomia sau democrația trebuie musai restrânse doar de dragul aplatizării curbei graficului, atunci așa să fie.

Citește și:  Legăturile dintre OMV Petrom și Putin. Cum și-a finanțat Rusia invazia în Ucraina cu ajutorul Austriei

Este imperios necesar ca Austria să fie privită ca un avertisment pentru omenire, și nu ca un exemplu de urmat.

Articol scris de Fraser Myers, editor adjunct al Spiked.com. Tradus de aici, pentru R3media.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 5 =

Close