Austria, Cehia şi Danemarca, considera ca refugiaţii afgani trebuie să rămână în ţările vecine – Europa News
Europa

Austria, Cehia şi Danemarca, considera ca refugiaţii afgani trebuie să rămână în ţările vecine

Miniştrii de interne din Austria, Republica Cehă şi Danemarca au estimat marţi că afganii care fug din ţara lor după ce talibanii au preluat puterea trebuie să rămână în ţările vecine Afganistanului, nu să vină în Europa, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres

Ei au cerut de asemenea ca UE să sprijine respectiva regiune ”mai bine ca în 2015”, când în blocul comunitar au sosit peste un milion de migranţi, mai ales din cauza războiului din Siria.

Cei trei miniştri au apărut împreună la sosirea la reuniunea extraordinară a miniştrilor europeni de interne, desfăşurată la Bruxelles şi dedicată implicaţiilor crizei afgane asupra problemei migraţiei.

”Oamenii n-ar trebui să vină în Europa, ci să rămână în regiune. Sarcina noastră este să stabilizăm regiunea şi să ne asigurăm că organizaţiile internaţionale care lucrează acolo sunt corect finanţate”, a declarat ministrul de interne danez Mattias Tesfaye, care a insistat ”să nu fie criticate ţările care susţin frontierele europene”.

Şi omologul său ceh, Jan Hamacek, a insistat asupra sprijinirii ţărilor vecine Afganistanului şi ”să nu se transmită niciun mesaj fals care ar putea crea speranţe ce nu se pot realiza”.

La rândul său, ministrul austriac Karl Nehammer a subliniat că ”important este să fie transmis mesajul corect”, pe care l-a rezumat astfel: ”rămâneţi acolo şi vom sprijini regiunea ca să ajute oamenii acolo !”.

Conform unor surse citate de agenţia EFE, poziţiile divergente ale statelor UE referitoare la răspunsul în faţa unui posibil val de refugiaţi afgani fac ca această reuniune a miniştrilor de interne europeni să fie tensionată, Luxemburgul, de exemplu, susţinând ideea unor cote de refugiaţi pentru statele membre.

Citește și:  Şapte persoane arestate în Franţa şi şase în Danemarca, în cadrul unor anchete privind legături cu jihadişti în Siria

Tot marţi, ministrul german de interne, Horst Seehofer, s-a pronunţat împotriva indicării unui număr precis de refugiaţi care să fie preluaţi din Afganistan, de teama creării unui ‘factor de atracţie’.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close