Australia își încheie strategia zero-covid – Europa News
Australia

Australia își încheie strategia zero-covid

Acesta nu este un mod durabil de a trăi în această țară „, a declarat Scott Morrison, premierul australian, pe 23 august. Apărase o schimbare dramatică în strategia covid-19. De la începutul pandemiei, Australia a folosit o abordare denumită „zero covid”, împiedicând focarele până la ultimul caz, indiferent de ce este nevoie. De acum înainte, cazurile vor fi lăsate să crească atâta timp cât spitalele pot face față acestora. Planul este de a renunța la cele mai multe restricții odată ce 80% dintre adulți sunt vaccinați, ceea ce pare realizabil până la sfârșitul anului, transmite The Economist.

La începutul pandemiei, Australia, Noua Zeelandă și alte țări din Pacific și-au închis granițele și au înființat hoteluri de carantină pentru a menține virusul în afară până când vaccinurile vor fi disponibile. Peste 30.000 de australieni din străinătate așteaptă să se întoarcă acasă, din cauza limitelor numărului de oameni care pot face acest lucru în fiecare lună. Unii care s-au blocat în India au contractat covid-19 acolo și au murit. Dar, în cea mai mare parte a anului 2020, viața în Australia a continuat ca de obicei, cu școli, restaurante și teatre deschise – și fără măști la vedere. Când un caz covid-19 a alunecat prin peretele carantinei, urmărirea meticuloasă a contactului a prevenit focare mari. Până la 25 august, Australia înregistrase 39 de decese covid-19 pe milion de oameni, comparativ cu aproximativ 1.700 pe milion în Europa.

Dar varianta Delta extrem de contagioasă, care s-a răspândit la nivel mondial în această primăvară, a împins abordarea zero-covidă la limitele sale. „Nu doar că trebuie să faci tot ce faci mai bine. De fapt, sparg sistemul ”, spune Catherine Bennett de la Universitatea Deakin din Melbourne. Delta se răspândește atât de ușor încât, chiar dacă dispozitivele de urmărire a contactului ajung la o persoană infectată în 30 de ore de la un test pozitiv, contactele lor ar fi trecut deja virusul pe mai multe lanțuri de transmisie, spune dr. Bennett.

Citește și:  Mii de australieni sunt BLOCAŢI în India! Guvernul de la Canberra le INTERZICE revenirea în ţară

Singura modalitate de a combate astfel de focare a fost prin blocări scurte cunoscute sub numele de „întrerupătoare de circuit”. Cu mai multe infecții care alunecă prin net, acest lucru duce la ceea ce Dr. Bennett numește o „epidemie de blocare”. Mai mult de jumătate dintre australieni s-au aflat într-un punct sau altul din iunie. Melbourne a cunoscut peste 200 de zile de blocaje de la începutul pandemiei. Prin urmare, planul de a renunța la paradigma zero-covid și de a accepta că cazurile și, într-o măsură mai mică, decesele vor crește.

Cât de ridicate vor crește depinde de cât de repede sunt vaccinați australienii. Aproximativ un sfert sunt în totalitate, comparativ cu 50-60% dintre europeni și americani. În plus, aproape niciun australian nu a dobândit imunitate în mod natural, prin infecție. Campania Australiei a început cu întârziere din cauza întârzierilor de aprovizionare. Acesta a precomandat cantități mari de vaccin care nu a reușit în studiile clinice, precum și de jabul AstraZeneca. Distribuția dozelor către 40.000 de medici de familie, răspândită într-o țară vastă, a lovit unele probleme. Dar vaccinarea s-a accelerat în ultima săptămână.

Alte țări care folosesc modelul zero-covid se află într-o situație similară. Toată Noua Zeelandă este acum blocată, deoarece cazurile au atins cel mai înalt nivel din aprilie 2020. Sistemul de urmărire remarcabil al Vietnamului a fost zdrobit de Delta. Până în aprilie anul acesta, noua rată de cazuri zilnice a țării fusese aproape întotdeauna în cifre simple; acum este la nord de 10.000.

De-a lungul pandemiei, țările zero-covid au fost invidia lumii. Cu toate acestea, ultima treaptă va fi cea mai grea.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close