Romania

AUR anunță că și-a început activitatea Comisia Parlamentară privind achizițiile din perioada pandemiei. Când va intra mafia Big Farma la pușcărie? Poate începeți cu Arafat!

Comisia de anchetă parlamentară pentru achizițiile din perioada pandemiei, înființată la solicitarea grupului parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), și-a început astăzi lucrările, la mai bine de un an de la momentul în care a fost votată de Parlament, informează un comunicat de presă al formațiunii conduse de George Simion, scrie https://r3media.ro, preluat de Romanian Global News.

AUR spune că prima ședință a Comisiei, din luna noiembrie, „a fost sabotată de către reprezentanții coaliției de guvernare, în ședința de astăzi au fost inițiate primele demersuri cu privire la activitatea acesteia”.
În luna Februarie, în cadrul primei ședințe a Comisiei, va fi adoptat regulamentul de funcționare, urmând ca ulterior să fie inițiate primele audieri ale reprezentanților instituțiilor responsabile cu privire la achizițiile făcute de stat. În perioada vacanței parlamentare, Comisia va solicita din partea instituțiilor competente rapoartele cu privire la achizițiile făcute în timpul pandemiei, care vor sta la baza documentației membrilor Comisiei.
„Românii trebuie să cunoască ce s-a întâmplat cu banii de la bugetul de stat, cu banii din împrumuturile contractate de Guvernul României, ce a stat în spatele deciziei de a face achizițiile din timpul pandemiei Covid-19. Nu ne oprim, nu ne lăsăm intimidați, ci ne vom asigura că scopul pentru care a fost înființată această comisie va fi atins. Coaliția de guvernare trebuie să lase să funcționeze comisia de anchetă privind achizițiile din perioada pandemiei și să nu pună obstacole în funcționarea ei”, afirmă AUR.

Arafat a cumpărat în pandemie 84 de camere de izolare, care arată ca locurile de joacă gonflabile din mall. Au costat peste 70.000 de euro bucata și nu au fost folosite niciodată

Citește și:  Ciolacu: „Ioana Mihăilă trebuie retrasă de urgență”!

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a achiziționat, chiar în prima zi de stare de urgență, pe 16 martie 2020, 84 de camere de izolare, în valoare de 6 milioane de euro.
Conform Libertatea, această achiziție ar fi investigată de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Pe 16 martie 2020, România intra în stare de urgență și tot atunci, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a încheiat, în numele IGSU, un acord-cadru cu firma Nanosystems MC, controlată de ilfoveanul Codrin Mardare.
Achizitor era denumit, în contractele subsecvente, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. A fost reprezentat în contract de șeful IGSU, Dan-Paul Iamandi, scrie sursa citată. O cameră de izolare costă, cu TVA inclusă, aproape 72.000 de euro. „Toți ne-am uitat șocați la aceste camere de izolare, știind prețul cu care au fost cumpărate. 72.000 de euro pe bucată. Cam cât un apartament cu trei camere!”, a declarat pentru Libertatea o sursă din IGSU.
Specialistul a descris camerele de izolare ca fiind „niște corturi gonflabile, de trei metri pe doi metri. Seamănă cu acele căsuțe gonflabile din locurile de joacă din malluri unde părinții își lasă copiii”. Licitația apare și în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), însă nu are atașată nicio documentație, fiind invocată „extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă”.
Cu toate că situația era urgentă, graba nu s-a regăsit și-n documente, unde NanoSystems s-a angajat să livreze camerele de izolare în 85 de zile.
Între timp, România a ieșit din starea de urgență și a intrat în starea de alertă, la jumătatea lunii mai.
Marfa a fost livrată la depozitul IGSU din Mizil. „Acolo se află și în prezent camerele de izolare. La sosire, le-a fost făcută proba. Adică au fost umflate. A fost singura dată. Nu au fost folosite niciodată”, a mărturisit sursa Libertatea.
Aceasta nu este singura achiziție dubioasă a DSU, intrată în atenția opiniei publice: este vorba despre autospecialelor de 600 de milioane de euro și cea a barocamerelor mobile

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close