ATENTAT în Teheran asupra directorului programului nuclear din Iran – Europa News
Orientul mijlociu

ATENTAT în Teheran asupra directorului programului nuclear din Iran

Mohsen Fakhrizadeh este suspectat de puterile occidentale de faptul că a condus cercetări menite să doteze Republica islamică cu arma atomică, relatează Reuters.

Cercetătorul a fost rănit prin împuşcare pe când se afla la volanul maşinii sale şi a murit la spital, a anunţat armata iraniană într-un comunicat citat de presa oficială.

Mohsen Fakhrizadeh este unicul om de ştiinţă iranian desemnat în ”evaluarea finală” a programului nuclear iranian întocmită în 2015 de către Agenţia Internaţinală a Ennergie Atomice (AIEA).

”Informaţii de care dispunea Agenţia înainte de noiembrie 2011 arătau că Iranul a luat măsuri ca, printr-un anumit număr de structuri de conducere aflate în evoluţie, să întreprindă activităţi în sprijinul unei posibile dimensiuni militare a programului său nuclear”, scria AIEA în acest raport.

Informaţii arătau că activităţile au început la sfârşitul anilor ’80, în cadrul departamentelor Centrului de Cercetare în Fizică (CRP) şi au concentrate apoi, la începutul anilor 2000, sub conducerea lui Mohsen Fakhrizadeh, în proiecte ale planului AMAD”.

Știrea inițială

Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian, a fost vizat de un atac armat, la periferia Teheranului, iar, conform unor surse, a murit, informează agenţia Associated Press.

Atacul a avut loc vineri în localitatea Absard, situată la periferia Teheranului, conform agenţiei Fars. Martorii au auzit focuri de armă şi explozii, care ar fi vizat vehiculul în care se afla Mohsen Fakhrizadeh.

Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizică şi ofiţer în cadrul Gardienilor Revoluţiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit “Amad” (“Speranţă”). Serviciile secrete din Israel şi din Statele Unite suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), programul “Amad” s-a încheiat la începutul anilor 2000.

Citește și:  Israelul avertizează că ar putea ataca Iranul, care este la un pas de producerea bombei atomice

În 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declara că Mohsen Fakhrizadeh este directorul programului nuclear iranian. “Să reţineţi acest nume: Fakhrizadeh”, a afirmat Netanyahu.

Potrivit unor surse citate de postul public de televiziune din Iran, Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis în atacul produs vineri dimineaţă.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close