Asia

Atac în Afganistan, cu o zi înaintea începerii retragerii trupelor NATO: Cel puțin 30 de morți și 60 de răniți

Asculta informatia

Cel puțin 30 de persoane au fost ucise de o explozie uriașă în Afganistan în această după-amiază. Alte 60 de persoane au fost, de asemenea, rănite de un autoturism capcană care a explodat în jurul orei 19:00, ora locală, în Pul-a Alam, capitala provinciei Logar.

Liderul consiliului provincial Hasibullah Stanekzai susține că mașina capcană viza o pensiune din oraș în care locuiau zeci de oameni, inclusiv studenți. În Afganistan, pensiunile sunt cazări deseori oferite gratuit de guvern, de obicei pentru săraci și studenți.

Stanekzai a spus că printre victime s-au numărat elevi de liceu care rămăseseră la pensiune pentru a susține examenul de admitere la universitate, precum și membrii Poliției pro-guvernamentale care stăteau acolo în timp ce așteptau transportul aerian către o altă destinație, potrivit dailymail.co.uk.

Explozia a fost detonată în apropierea locuinței fostului șef al consiliului provincial și nu departe de un spital, a spus Didar Lawang, purtătorul de cuvânt al guvernatorului din Logar.

Atacul terorist nu a fost încă revendicat.

Numărul morților ar putea crește

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne, Tariq Arian, a declarat că numărul morților din explozia de astăzi ar putea crește.

Un purtător de cuvânt al ministerului Sănătății a spus că aproximativ 40 de persoane au fost duse la spital într-o stare critică.

Delegația Uniunii Europene în Afganistan a condamnat atacul.

„În luna sfântă a Ramadanului, vești oribile despre o mașină-bombă în Pul-e-Alam, provincia Logar, uciderea și rănirea civililor nevinovați, inclusiv a studenților … aceasta este o tragedie pentru întreaga țară”, se arată pe Twitter.

Retragerea trupelor NATO începând cu 1 mai

„A venit momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. A venit momentul să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri. Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie”, a declarat Joseph Biden.

Citește și:  Talibanii, anunt oficial: „Muzica va fi interzisa in public. Muzica este interzisa in Islam”

România- va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan, afirmă ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

„Urmare discuţiilor aliate, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retrageri”, scria ministrul Apărării pe pagina sa de Facebook.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 − 27 =

Close