America

ATAC ARMAT într-un magazin din SUA

Zece persoane, printre care un poliţist, au fost ucise într-un atac armat petrecut luni într-un supermarket din oraşul Boulder, situat în apropierea Munţilor Stâncoşi din statul american Colorado, au comunicat autorităţile locale, anunţând al doilea incident grav de acest fel din ultima săptămână în Statele Unite, după cel de la Atlanta, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Poliţia a dat deocamdată puţine detalii despre atacul din Colorado, produs în jurul orei locale 15:00 (21:00 GMT) la supermarketul King Soopers, la circa 45 km de Denver.

Şefa poliţiei din Boulder, Maris Herold, a relatat că poliţia a început să primească alerte despre focuri de armă şi o persoană având asupra sa o ‘armă de patrulare’ în jurul orei 14:30 (20:30 GMT). Cu vocea gâtuită de emoţie, ea a anunţat că poliţistul Eric Talley, de 51 de ani, unul dintre primii care au intervenit, a fost ‘împuşcat mortal’, numindu-i acţiunile drept ‘eroice’.

‘Este vorba despre o investigaţie foarte complexă care va dura cel puţin cinci zile până la finalizare’, a spus ea într-o conferinţă de presă.

Procurorul districtual Michael Dougherty a anunţat că prezumtivul atacator a fost rănit şi se află în custodia poliţiei. ‘Inima mea se îndreaptă spre familia lui Eric Talley, cei dragi lui şi colegii lui. Viaţa i-a fost curmată mult prea devreme’, a transmis procurorul, care şi-a mai exprimat ‘profunda tristeţe pentru toate victimele ucise la King Soopers’.

Imagini video difuzate de canale de televiziune au arătat un bărbat cu barbă, cu bustul gol şi în boxeri, scos încătuşat din supermarket, pus pe o targă şi apoi într-o ambulanţă. Bărbatul părea să aibă un picior însângerat şi şchiopăta.

Citește și:  SUA cer Rusiei să-şi retragă rapid trupele din Kazahstan

Postul CNN, citând o sursă neidentificată din eşalonul superior la poliţiei, a relatat că arma folosită în atac a fost una de tip AR-15.

Poliţia a precizat că numele victimelor nu vor fi făcute publice înainte ca familiile lor să fie anunţate despre moartea celor dragi.

Departamentul de poliţie din Boulder a transmis o alertă prin Twitter despre un ‘atacator activ’ la un magazin alimentar în jurul orei locale 14:50 (20:50 GMT).

Forţele de intervenţie au sosit la faţa locului ‘în câteva minute’ după primirea unui apel la 911 şi au pătruns în clădire ‘foarte rapid’.

‘Astăzi, zece vieţi au fost pierdute în mod tragic, inclusiv cea a poliţistului din Boulder Eric Talley’, a declarat guvernatorul din Colorado, Jared Polis, într-un comunicat. ‘Iar în această seară, familiile victimelor, concetăţenii de-ai noştri din Colorado, vecini de-ai mei, află vestea devastatoare că cei dragi lor (…) nu se vor mai întoarce acasă’.

Incidentul a survenit la mai puţin de o săptămână de la atacurile de marţea trecută de la Atlanta, în care au fost ucise opt persoane, printre care şase femei asiatice, în trei saloane de masaj. Un bărbat de 21 de ani a fost inculpat pentru aceste atacuri.

Statul Colorado a fost scena unora dintre cele mai şocante atacuri în masă din istoria modernă a Statelor Unite. În 2012, într-o sală de cinema din Aurora, 12 oameni au fost ucişi şi 70 răniţi. Atacatorul James Holmes a primit 12 sentinţe de închisoare pe viaţă şi o pedeapsă suplimentară de 3.318 ani de detenţie.

În 1999, 12 elevi şi un profesor au fost împuşcaţi mortal la liceul Columbine din Littleton. Agresorii, Eric Harris şi Dylan Klebold, erau elevi ai şcolii. Ei au rănit alte 21 de persoane înainte de a se sinucide.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close