Franta

Atac armat în Paris. Sunt morți și răniți, panică în capitala Franței

Asculta informatia

Mai multe focuri de armă au fost trase în centrul Parisului cu puțin timp înainte de prânz, vineri, provocând moartea a cel puțin trei persoane și rănirea a cel puțin trei, dintre care una în stare de „urgență absolută”. Un bărbat a fost arestat, au precizat surse din poliție.

Evenimentele au avut loc strada Enghien, în arondismentul 10, în centrul capitalei.

Atacatorul, un pensionar al căilor ferate

Atacul a avut loc în apropierea Centrului Cultural Kurd Ahmet-Kaya, al unui restaurant și unui salon de coafură. Autorul „ar avea în jur de 60 de ani”, potrivit unei surse din poliție. Ulterior, Parchetul din Paris a anunțat că un bărbat de 69 de ani a fost arestat.

Centrul Ahmet Kaya, care poartă numele cântărețului omonim, este o asociație al cărei obiectiv este de a „promova integrarea progresivă” a populației kurde stabilite în regiunea Ile-de-France.

Autorul agresiunii, cetățean francez, este un pensionar al SNCF (căile ferate franceze), unde lucra ca conductor.  Când a fost arestat, poliția a găsit arma cu care a tras.

Motivații „rasiste”

Atacatorul a fost arestat de o echipă a companiei de securitate și intervenție (CSI). Motivațile „rasiste” sunt în curs de examinare, a declarat Laure Beccuau, procurorul Parisului.

Agresorul este cunoscut pentru două tentative de omor comise în 2016 și decembrie 2021, când a atacat mai mulți migranți, a precizat o sursă din cadrul poliției.

Potrivit Le Parisien, bărbatul a fost eliberat din detenție pe 12 decembrie, după un an de închisoare. El fusese încarcerat după ce a atacat cu o sabie o taberă de migranți în decembrie 2021, în arondismentul 12. De la eliberare, el se află sub control judiciar.

Citește și:  FRANTA: Trei persoane au fost reţinute după atacul de la Trei persoane au fost reţinute după atacul de la Rambouillet

Membrii comunității kurde s-au adunat în fața cordonului operațiunii poliției. Din mulțime s-au auzit strigăte: „Erdogan asasin”.  În imaginile surprinse după atac, se pot vedea și altercații între forțele de poliție și locuitorii din zonă. În urmă cu zece ani, în ianuarie 2013, trei membri ai PKK au fost uciși în același arondisment al Parisului.

„Șapte-opt împușcături în stradă, este panică totală, am rămas închiși înăuntru”, a declarat pentru AFP un comerciant dintr-o clădire din apropiere care a dorit să rămână anonim.

Agresorul, rănit și dus la spital

La fața locului se află un număr mare de polițiști și membri ai serviciilor de urgență.

Primarul arondismentului 10, Alexandra Cordebard, s-a deplasat la fața locului, a declarat pe Twitter Emmanuel Grégoire, primul adjunct al primarului Parisului. „Ucigașul, rănit la rândul său la față și în relativă urgență, a fost dus la spital”, a declarat Alexandra Cordebard.

„O unitate de consiliere psihologică va fi deschisă la primăria arondismentului 10, a precizat primarul Parisului, Anne Hidalgo pe Twitter. „Gândurile noastre pentru victime și familiile lor”, a scris ea.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =

Close