Sanatate

AstraZeneca, a testat vaccinul pe copii

Vaccinul anti-Covid, dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca, va fi testat pe copii într-un nou studiu clinic în Marea Britanie. Cercetătorii vor folosi 300 de voluntari pentru a stabili dacă serul – cunoscut sub numele ChAdOx1 nCoV-19 – produce un răspuns imun puternic la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.

Vaccinul dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca este unul dintre cele trei aprobate pentru utilizare în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană, alături de cele realizate de Pfizer/BioNTech şi Moderna. Serul Oxford/AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizarea în cazul persoanelor cu vârste de peste 18 ani, în două doze, administrate la o distanţă de 4 până la 12 săptămâni. A rezultat recent că este mai puţin eficient în a oferi imunitate în faţa unor tulpini ale noului coronavirus.

„Având în vedere că cei mai mulţi copii sunt oarecum neafectaţi de coronavirus şi este puţin probabil să se simtă rău infectaţi fiind, este important să stabilim nivelul de siguranţă şi răspunsul imun al vaccinului la copii şi tineri. Prin aceste noi studii vom afla mai multe privind controlarea SARS-CoV-2 la aceste grupe de vârstă”, a declarat profesorul Andrew Pollard, cercetător-şef în cadrul studiului pentru vaccinul Oxford, citat de The Guardian. Dezvoltarea vaccin AstraZeneca a început în primele luni ale anului 2020, a fost testat pe primul voluntar în luna aprilie şi, de atunci, mii de oameni au fost implicaţi în testele clinice.

În dezvoltarea vaccinului a fost utilizat virusul gripei comune care infecta cimpanzeii şi care a fost modificat genetic. El a fost modificat astfel încât să nu cauzeze o infecţie la oameni şi să poarte modelul unei părţi a coronavirusului, cunoscută ca proteina spike. Odată ajuns în organism, începe să producă proteine spike ale coronavirusului pe care sistemul imunitar le recunoaşte ca ameninţare şi încearcă să le distrugă. Apoi, când sistemul imunitar va intra în contact cu virusul real, va şti exact cum trebuie să acţioneze.

Citește și:  Danemarca suspendă temporar folosirea vaccinului AstraZeneca
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close