Armata ucraineană pregătit să deschidă focul, în cazul în care migranţi din Belarus forțează granița – Europa News
Ucraina

Armata ucraineană pregătit să deschidă focul, în cazul în care migranţi din Belarus forțează granița

Ucraina îi ameninţă vineri pe migranţii care ar încerca să-i treverseze frontiera din Belarus, pentru a se duce apoi în Uniunea Europeană (UE), că-i va respinge prin toate mijloacele posibile – inclusiv cu arme de foc, relatează AFP.

”Dacă viaţa şi sănătatea grănicelor sunt ameninţate, vom folosi toate mijloacele de protecţie pe care le avem la dspoziţie prin lege, inclusiv armele de foc”, a ameninţat, într-un discurs susţinut în Parlament, ministrul ucrainean de Interne Denis Monastîrski.

Mii de migranţi încearcă de luni de zile să intre în Uniunea Europeană din Belarus.

Situaţia a degenerat în ultimele săptămâni, iar o grupare de mii de persoane s-a format la frontera dintre Belarus şi Polonia, provocând tensiuni importante între Minsk, susţinut de către Moscova, şi Bruxelles.

Autorităţle din Ucraina, o ţară care se învecnează cu Belarusul şi cu mai multe state membre UE, inclusiv România, se tem că migranţi blocaţi la frontiera Poloniei şi a ţărilor baltice Letonia şi Lituania ar putea încerca să ajungă în UE prin Ucraina.

Europenii acuză regimul preşedintelui lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat acest aflux de migranţi – majoritatea originari din Orientul Mijlociu – prin emiterea unor vize, cu scopul de a se răzbuna împotriva unor sancţiuni occidentale care i-au fost impuse după reprimarea opoziţiei în urma alegerilor prezidenţiale belaruse contestate în 2020.

Unele dintre aceste ţări – inclusiv Polonia şi Ucraina – acuză Rusia, principala aliată a Belarusului, de faptul că a tras sforile acestei crize.

”Noi nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă în mod intenţionat trimiterea unui număr mare de migranţi ilegali către teritoriul nostru, prin Belarus”, a acuzat ministrul ucranean de Interne în acest discurs, transmis în direct la televiziune.

Citește și:  Criza migranților de la granița Poloniei se adâncește: Germania cere noi sancțiuni împotriva Belarusului

”Ne pregătim de această situaţie”, a anunţat el şi a subliniat că, în prezent, situaţia la frontiera dintre Ucraina şi Belarus este ”sub control şi stabilă”.

Kievul anunţa săptămâna trecută că intenţionează să desfăşoare mii de grăniceri şi poliţişti la frontiera cu Belarusul.

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close