Aproape 560 de morţi în cursul protestelor antiguvernamentale izbucnite anul trecut în Irak – Europa News
Orientul mijlociu

Aproape 560 de morţi în cursul protestelor antiguvernamentale izbucnite anul trecut în Irak

Aproape 560 de protestatari şi membri ai forţelor de securitate au fost ucişi în cursul protestelor antiguvernamentale izbucnite anul trecut în Irak, a anunţat joi guvernul de la Bagdad, transmite Reuters, via agerpres.

Noul guvern condus de premierul Mustafa al-Kadhimi s-a angajat să lanseze o anchetă cu privire la moartea şi încarcerarea a sute de manifestanţi în cadrul mişcării de contestare care a dus la căderea executivului anterior, în 2019.

Bilanţul anunţat al deceselor corespunde în linii mari cu cel indicat de media şi asociaţii pentru drepturile omului.

Un consilier al premierului, Hisham Daoud, a declarat presei că guvernul îi va trata pe toţi cei 560 drept „martiri” şi că fiecare familie va primi 10 milioane de dinari (8.380 dolari SUA) drept compensaţie.

Protestele au început la 1 octombrie şi au continuat timp de mai multe luni, sute de mii de irakieni revendicând locuri de muncă, acces la servicii şi plecarea elitei conducătoare de atunci, considerată coruptă. Manifestaţiile au dus la demisia premierului Adel Abdul Mahdi, căruia i-a luat locul în mai Mustafa al-Kadhimi, fost şef al serviciilor de informaţii.

Citește și:  BAGDAD: Stat Islamic a revendicat atentatele sângeroase
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close