AsiaStiri externe

Conflictul dintre China și India se adâncește – autoritățile indiene spun că chinezii au „premeditat și planificat” lupta de luni

Autoritățile indiene acuză din nou China în ce privește conflictul violent de luni de la granița dintre cele două țări, în urma căruia au murit 20 de soldați indieni. Indienii spun că atacul a fost „premeditat și planificat”, relatează The Guardian via digi24 

Autoritățile indiene spun că trupele chineze și-au desfășurat un cort militar pe partea indiană a graniței, că au îndiguit un râu, au adus utilaje și că au așteptat înconjurați de sărmă ghimpată pentru a lansa o ambuscadă.

Incidentul din noaptea de luni, în care 20 de soldați indieni au murit iar 76 au fost răniți, a fost cel mai violent care a avut loc între cele două țări în ultimii 45 de ani. Autoritățile nu au precizat dacă printre militarii săi au fost victime. Zece soldați indian care ar fi fost capturați de armata chineză în timpul atacului au în India în noaptea de joi.

India și China continuă să dea vina una pe cealaltă pentru confruntarea sângeroasă. China care acum spune despre valea Galwan din Ladakh că este teritoriul său suveran, a acuzat trupele indiene că pășesc ilegal pe teritoriul său.

„Responsabilitatea aparține în totalitate statului indian”, a spus Zhao Lijian, purtător de cuvânt al ministerului de Externe chinez.

De cealaltă parte, India cauză China că acționează „premeditat și planificat” pe partea sa de graniță. Imagini din satelit ale Văii Galwan de dinainte de conflict, arată activitate crescută pe partea chineză a graniței, inclusiv îndiguirea unui râu și mișcarea trupelor și utilajelor militare în aproapierea graniței mult-disputate și foarte vag definite.

Citește și:  Documente: Partidul Comunist Chinez a ascuns date relevante despre pandemie

Institutul Australian pentru Politici de Strategie a analizat imaginile din satelit și a concluzionat că există „dovezi care sugerează puternic că armata chineză a trecut în mod regulat granița în partea indiană”.

Confruntarea dintre militarii indieni și cei chinezi în urma căreia cel puțin 20 de soldați indieni au fost uciși a fost o bătaie generală care a durat ore bune și în care 600 de combatanți au aruncat unii în alții cu pietre, s-au bătut cu bare de metal sau chiar cu mâinile goale. Lupta s-a desfășurat pe terenul abrupt și dificil din zona Ladakh, regiuna Kașmir. Majoritatea celor uciși și-au pierdut echilibrul sau au fost aruncați de pe crestele înguste ale munților Himalaya.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close