Orientul mijlociu

Antonio Guterres se declară ‘profund alarmat’ de interdicţia impusă de talibani fetelor de a studia la universităţi

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, este ”profund alarmat” de interdicţia impusă de talibani fetelor de a studia la universităţi în Afganistan şi i-a îndemnat „să asigure egalitatea de acces la educaţie la toate nivelurile”, a declarat marţi purtătorul său de cuvânt, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

„Secretarul general (al ONU) reiterează că refuzul educaţiei nu doar încalcă egalitatea de drepturi pentru femei şi fete, dar va avea de asemenea un impact devastator asupra viitorului ţării”, a declarat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric într-un comunicat.

Autorităţile talibane au anunţat marţi că universităţile afgane le sunt interzise de acum fetelor, deja private de învăţământul secundar în Afganistan de la venirea la putere a fundamentaliştilor islamişti, pentru o durată nedeterminată.

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marcat primul lor regim, între 1996 şi 2001.

Restricţiile la adresa libertăţilor s-au înmulţit, în special împotriva fetelor şi femeilor, care au fost îndepărtate treptat din viaţa publică şi excluse din colegii şi licee.

Manifestaţiile femeilor împotriva acestor măsuri, care adună rar mai mult de circa 40 de persoane, au devenit riscante. Numeroase protestatare au fost arestate, iar jurnaliştii sunt împiedicaţi tot mai mult să transmită de la aceste manifestaţii.

„Noile restricţii extinse la educaţia femeilor în Afganistan sunt tragice”, a denunţat fostul ministru de finanţe al fostului guvern afgan Omar Zakhilwal. „Această interdicţie nu are niciun fundament religios, cultural sau logistic. Aceasta este nu doar o gravă încălcare a drepturilor femeilor la educaţie, ci şi o profundă anomalie pentru ţara noastră!”, a adăugat el într-un tweet.

Citește și:  Talibanii au început VÂNĂTOAREA celor care i-au ajutat pe jurnaliştii străini! Un colaborator DW a fost ucis

Comunitatea internaţională a condiţionat recunoaşterea regimului taliban şi ajutorul umanitar, precum şi cel financiar de care Afganistanul are foarte mare nevoie, de respectarea de către talibani a drepturilor omului, în special ale femeilor de a putea avea acces la educaţie şi la un loc de muncă.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close