Ankara vrea ca Parisul să-şi ceară scuze pentru incidentul din Mediterană – Europa News
EuropaTurcia

Ankara vrea ca Parisul să-şi ceară scuze pentru incidentul din Mediterană

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a pretins joi scuze din partea Franţei pentru că – potrivit lui – ar fi difuzat informaţii „false” despre un incident maritim între nave ale celor două ţări în Marea Mediterană, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

„Aşteptăm din partea Franţei ca ea să-şi ceară scuze, să-şi ceară scuze necondiţionat”, a declarat şeful diplomaţiei turce aflat la Berlin. „Nu este acceptabil ca Franţa să se preteze la afirmaţii false şi să acţioneze împotriva Turciei”, a adăugat el, după ce Parisul a acuzat Ankara că ar fi vizat una din fregatele sale în cursul unui control al navelor în Mediterana.

Relaţiile între cele două ţări membre NATO s-au deteriorat în contextul conflictului din Libia.

Franţa a acuzat nave de război turceşti de comportament agresiv faţă de o navă a sa în timp ce aceasta încerca să inspecteze în iunie – în cadrul unei misiuni de supraveghere a Alianţei Nord-Atlantice – un cargou suspectat că ar încălca embargoul ONU asupra exportului de arme în Libia.

Ca urmare a acestui incident, Franţa a anunţat miercuri că îşi suspendă participarea la misiunea NATO în Mediterana pentru supravegherea acestui embargo instituit de Naţiunile Unite.

Parisul critică virulent intervenţia militară turcă în Libia de partea Guvernului de uniune naţională (GNA) de la Tripoli, care datorită sprijinului său a aplicat mai multe înfrângeri forţelor mareşalului Khalifa Haftar – omul forte din estul libian- făcându-le să se retragă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat luni Turcia că are în conflictul libian o „responsabilitate istorică şi criminală” în timp ce este o ţară care „pretinde că este membră NATO”. În replică, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a a denunţat marţi abordarea „distructivă” a Franţei în Libia, acuzând-o că încearcă să consolideze prezenţa Rusiei în această ţară devastată de un război civil din 2011, potrivit AFP.

Citește și:  TURCIA: Nouă soldaţi au murit după ce un elicopter s-a prăbuşit
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close