ANGLIA SUA şi NATO vor să recupereze înaintea Rusiei epava unui avion F-35 care a căzut în Marea Mediterană de la bordul portavionului britanic HMS Queen Elizabeth – Europa News
Europa

ANGLIA SUA şi NATO vor să recupereze înaintea Rusiei epava unui avion F-35 care a căzut în Marea Mediterană de la bordul portavionului britanic HMS Queen Elizabeth

Oficiali din Regatul Unit, Statele Unite şi de la NATO dau asigurări că sunt în măsură să recupereze – înaintea Rusiei – epava unui avion invizibil pe radar de tip F-35 care s-a prăbuşit în mare miercurea trecută, relatează AFP.

Avionul a decolat de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth şi a căzut în mare.

Pilotul avionului s-a putut catapulta la timp.

Însă NATO este îngrijorată că Rusia ar putea lua aeronava şi ar putea pune astfel mâna pe tehnologia acesteia.

”Noi îl vom recupera prmii, vă garantez”, a dat asigurări luni generalul Simon Doran, ofiţerul american cu cel mai înalt grad de la bordul portavionului.

”Nu suntem îngrijoraţi în privinţa recuperării” avionului de tip F-35, a dat asigurări, la rândul său, în faţa unor jurnalişti, la bordul portavionului, care traversează Marea Mediterană, adjunctul comandantului suprem al Forţelor aliate în Europa, generalul Tim Radford.

”Nu suntem îngrijoraţi, pentru că acţionăm în acest sens în acest moment. A existat o îngrijorare atunci când a căzut avionul, însă pilotul este teafăr, iar acsta este cel mai important lucru”, a adăugat el.

Tim Radford nu a vrut să dezvăluie detalii despre operaţiunea de salvare.

Pierderea acestu avion de tip F-35 de către Regatul Unit este un ”incident cu adevărat regretabil (…), un revers”, a declarat, la rândul său, ofiţerul care conduce una dintre cele nouă nave angajate la Marea Mediterană, comandantul Steve Moorhouse.

Însă, a apreciat el, ”fiabilitatea acestui avion şi încrederea noastră în el şi în proiect sunt intacte”.

Regatul Unit a primit 21 de avioane americane de tip F-35B pentru două dintre portavioanele sale – HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales.

Citește și:  Vaticanul FACE ACUZAȚII după încercarea Comisiei Europene de a INTERZICE folosirea cuvântului Crăciun: Înseamnă a distruge persoana

Avioanele de tip F-35B sunt  variantă a avionului de tip F-35 de generaţia a cincea, care pot ateriza vertical şi decola din scurt.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close