ANGLIA: Fermierii “plâng” după muncitorii români: “Erau bine calificați și lucrau foarte repede” – Europa News
Europa

ANGLIA: Fermierii “plâng” după muncitorii români: “Erau bine calificați și lucrau foarte repede”

În contextul în care fermierii englezi se confruntă cu o criză masivă de forță de munca, muncitorii români sunt regretați amarnic.

Presa din Marea Britanie scrie despre criza forței de muncă. Lipsa muncitorilor români în agricultură duce la închiderea liniilor de producție, în timp ce fermierii întâmpină probleme din ce în ce mai mari. De asemenea, lanțul de aprovizionare cu alimente este pe punctul de a intra în colaps.

Directorul executiv al Asociației britanice de procesare a cărnii, Nick Allen, a declarat că, în medie, companiile de prelucrare a cărnii au de cinci ori mai multe posturi vacante decât înainte de Brexit, potrivit publicației Farmers Weekly.

Chiar dacă salariile au crescut cu 10% în ultimul an, lucrătorii din estul Europei nu mai vin, din cauza vizelor de muncă, iar costurile la alimente vor trebui să crească, a spus Allen.

Companiile urmăresc închiderea iminentă a liniilor de producție din Marea Britanie și cumpărarea de produse din străinătate. Există un exod din ce în ce mai mare de lucrători din UE, iar Marea Britanie se apropie de perioada Crăciunului când lucrurile se vor înrăutăți, a avertizat dl Allen.

Românii nu mai vin ă lucreze în fermele de curcani

John Franklin, din Franklins of Thorncote, cu sediul în Bedfordshire, produce 3.000 de curcani pentru piața de Crăciun. Ferma are 10 muncitori pe tot parcursul anului, dar mai are nevoie de cel puțin 12, în decembrie.

Muncitorii românii au fost pilonul din ultimii ani. Dar echipele românești au spus că nu vor mai reveni.

„Chiar dacă plătim pentru zboruri și un salariu mult peste nivelul minim, le este mai ușor să găsească de muncă în Europa”, a spus Franklin.

Citește și:  Dodon ignoră decizia Curții Constituţionale și promulgă legea privind resubordonarea Serviciului de Informaţii

Anul trecut, românii nu au putut veni din cauza pandemiei, iar rezultatul a fost dezastruos.

„Am recrutat la nivel local, dar în cele patru săptămâni am ajuns să angajăm de două ori mai mult personal suplimentar pentru a face față. Românii sunt foarte calificați și lucrează rapid și eficient. Noii lucrători aveau nevoie de pregătire înainte de a putea începe. Prelucrarea a fost lentă, iar masa noastră salarială s-a dublat ”, a spus Franklin.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close