Marea Britanie

Anglia cere Franţei să renunţe la ameninţări în disputa privind pescuitul

Asculta informatia

Londra doreşte ca Franţa să renunţe la ameninţările făcute în disputa privind pescuitul post-Brexit, a afirmat luni un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson, care a precizat că ambasadorul Regatului Unit la Paris se află în contact constant cu oficialităţile franceze, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Franţa a emis o listă de sancţiuni care ar putea intra în vigoare pe 2 noiembrie, cu excepţia cazului în care diferendul cu Londra legat de pescuit va fi soluţionat. Autorităţile franceze şi-ar putea intensifica controalele frontaliere şi sanitare asupra mărfurilor provenite din Regatul Unit şi ar putea să nu permită accesul ambarcaţiunilor de pescuit britanice în porturile sale.

Parisul a acuzat Regatul Unit că nu şi-a respectat angajamentele după ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană şi a denunţat mai ales solicitarea Londrei de a renegocia protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere. Acest protocol vizează menţinerea integrităţii pieţei unice europene.

”Francezii au făcut ameninţări complet nejustificate, inclusiv contra insulelor anglo-normande şi industriei noastre de pescuit şi ei trebuie să retragă aceste ameninţări”, a declarat şefa diplomaţiei britanice Liz Truss pentru Sky News.

În absenţa unei soluţii în 48 de ore, ea a reafirmat dorinţa părţii britanice de a se adresa justiţiei, în cadrul prevăzut de acordul comercial post-Brexit, pentru a cere ”măsuri compensatorii”.

Londra a avertizat că se pregăteşte la rândul său de înăsprirea controalelor asupra navelor de pescuit europene.

În pofida acestui diferend între Franţa şi Regatul Unit, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson au discutat cordial preţ de câteva minute la sosirea şefului statului francez la Summitul COP26 de la Glasgow.

Citește și:  Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România

Măsurile de retorsiune ”vor intra în vigoare în această seară la miezul nopţii” dacă nu se înregistrează niciun avans, a reafirmat luni Palatul Elysée.

Emmanuel Macron avertizase deja în ajun că ”în cazul în care britanicii nu fac nicio mişcare, în mod evident măsurile prevăzute începând cu 2 noiembrie vor trebui să fie puse în practică”.

În virtutea Acordului privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, pescarii europeni pot continua să lucreze în unele părţi ale apelor britanice dacă au operat acolo şi înainte. Însă francezii şi britanicii au opinii divergente privind natura şi amploarea documentelor justificative care trebuie furnizate.

Săptămâna trecută, autorităţile franceze au reţinut un trauler britanic care opera în apropierea portului francez Le Havre şi era suspectat că pescuise fără licenţă peste două tone de scoici Saint-Jacques. Vasul încă se afla la chei luni dimineaţă.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close