Rusia

Ambasadorul rus la Londra: Moscova dispune de ‘resurse enorme’ şi ‘încă nu a început să ia în serios’ conflictul cu Ucraina

Ambasadorul rus în Regatul Unit, Andrei Kelin, dă asigurări, într-un interviu acordat BBC, că Moscova dispune de ”resurse enorme” şi că Rusia ”încă nu a început să ia în serios” conflictul cu Ucraina, un mod de a-şi reafirma forţa şi capacitatea de a învinge, în timp ce Kievul anunţă că pregăteşte o contraofensivă, scrie news.ro.  

”Este o greşeală uriaşă, plină de idealism, să se creadă că Ucraina va învinge”, atacă el în acest interviu, acordat sâmbătă, în contextul în care Kievul anunţă de mai multe luni că pregăteşte o contraofensivă.

”Rusia este de 16 ori mai mare ca Ucraina. Dispunem de resurse enorme şi nici măcar nu am început să luptăm serios”, dă el asigurări.

Declaraţiile sale ridică semne de întrebare, în contextul în care ruşii înregistrează pierderi grele, iar şeful grupării paramilitare wagenr Evgheni Prigojin nu a ezitat să deplângă în mod public o lipsă de muniţie în ultimele luni.

Ambasadorul rus ameninţă, în contextul în care nu se vede un sfârşit al confrunătrilor armate, că acest conflict poate intra într-o ”nouă dimensiune”.

Durata confruntărilor armate aflate în curs va depinde, estimează Andrei Kelin, de ”eforturile întreprinse de către statele membre NATO, şi anume de Regatul Unit, de a contribui la o escaladare a războiului”.

”Mai devreme sau mai târziu, această escaladare ar putea să ia o nouă dimensiune, de care noi nu avem nevoie şi pe care nu o vrem. Noi putem face mâine”, a subliniat el, în pofida faptului că, în prezent, nu sunt avute în vedere negocieri de pace.

Citește și:  ONU îndeamnă Rusia şi Ucraina să reia negocierile de pace, care se află într-un punct mort

El acuză Ucraina de faptul că a lansat acest conflict, pe care-l cataloghează drept o simplă ”operaţiune militară specială”, şi dă asigurări că ”nu vom dace decât să apărăm pământurile care se află sub controlul nostru şi să-i ajutăm pe ruşii care trăiesc acolo. Suntem pe cale să reconstruim Donbasul”.

Andrei Kelin face aceste declaraţii după ce oficali de la Kiev au sugerat că o contraofensivă ucarineană este iminentă.

”A venit timpul să luăm ceea ce ne apaţine”, a declarat enigmatic sâmbătă, pe Telegram, comandantul-şef al Forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Un consilier prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat sâmbătă cotidianului britanic The Guardian că primele operaţiuni preliminare ale contraofensivei ucrainene au început.

Secretarul Consiliului Securităţii Naţionale ucrainene, Oleksii Danilov, a declarat BBC că Ucraina este pregătită să-şi lanseze contraofensiva, însă fără să anunţe o dată în acest sens.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat duminică Occidentul că ”se joacă cu focul”, după ce Statele unite au dat undă verde unor viitoare livrări Kievului a unor avioane americane de vânătoare de tip F-16 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close