EuropaRusia

Alt pericol amenință Europa: „Radionuclizii provin din direcţia Rusiei de vest”

Asculta informatia

Niveluri neobişnuite de radioactivitate de origine umană au fost înregistrate în Finlanda, Suedia şi Norvegia. Potrivit unui institut olandez, originea radiocativității s-ar afla în vestul Rusiei sau la vest de această ţară.

Organizaţia pentru Interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO) a publicat o hartă pe Twitter indicând zona de origine probabilă.

Sectorul acoperă treimea de sud a Suediei, jumătatea de sud a Finlandei, Estonia, Letonia, precum şi o largă zonă înconjurând frontiera de nord-vest a Rusiei, inclusiv oraşul Sankt Petersburg.

Izotopii sunt de origine civilă

Aceşti izotopi (mai ales cesiu 137, cesiu 134 şi ruteniu 103) „sunt foarte probabil de origine civilă. Suntem în măsură să indicăm regiunea probabilă a sursei, dar nu face parte din mandatul CTBTO să determinăm originea exactă”, a comentat pe Twitter secretarul general al organizaţiei cu sediul al Viena, Lassina Zerbo.

Producătorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a dezminţit orice incident la cele două centrale pe care le exploatează în acest sector.

„În centralele nucleare Leningradskaia şi Kolskaia nu a fost înregistrată nicio anomalie”, a declarat un purtător de cuvânt agenţiilor ruse de presă. Emisiile “nu au depăşit valorile de control pentru perioada indicată” şi “nu a avut loc niciun incident legat de degajări de radionuclizi peste nivelurile stabilite”, a adăugat el.

Care sunt concluziile specialiștilor

Potrivit calculelor efectuate de Institutul olandez pentru sănătate publică şi mediu (RIVM), „radionuclizii provin din direcţia Rusiei de vest”, chiar dacă măsurătorile nu permit o localizare mai precisă.

Nuclizii înregistraţi sunt artificiali, deci de origine umană, iar compoziţia lor „poate indica deteriorarea unui element combustibil într-o centrală nucleară”, a subliniat autoritatea olandeză într-un comunicat.

Citește și:  Elveţia organizează un referendum pentru interzicerea vălului musulman

Ţările baltice nu au reactoare active, Lituania închizând singura sa centrală nucleară de origine sovietică în cadrul acordurilor de aderare la Uniunea Europeană.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 + = 54

Close