Ungaria

Ungurii se vaccinează, dar nu știu cu ce!

Un eurodeputat socialist ungar a cerut retragerea imediată a decretului guvernamental ce prevede că originea vaccinului anti-COVID-19 administrat cetăţenilor Ungariei nu va fi indicată în certificatul oficial de vaccinare, transmite luni MTI, potrivit agerpres.

Potrivit decretului publicat sâmbătă, nici măcar registrul central nu va arăta ce vaccin este folosit, deşi acest lucru este crucial prin prisma eventualelor reacţii adverse sau boli ulterioare, a subliniat eurodeputatul socialist Istvan Ujhelyi.

Majoritatea statelor europene sunt de acord că vor accepta doar vaccinuri autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), iar ungurii care vor dori să călătorească în străinătate pentru afaceri se vor confrunta cu restricţii, a spus Ujhelyi.

Potrivit eurodeputatului, şi ungurii vaccinaţi cu vaccinuri aprobate de EMA vor fi afectaţi de faptul că aceste certificate nu vor include informaţiile respective.

Între timp, Coaliţia Democratică, de opoziţie, a criticat guvernul pentru decizia de a omite informaţiile despre tipul şi originea vaccinului în certificatul ungar.

‘Această informaţie este crucială, ea ar permite unui cetăţean ungar să călătorească într-o altă ţară’, a declarat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Balazs Barkoczi, într-o conferinţă de presă online.

El a amintit că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat anterior că UE are nevoie de un ‘paşaport de vaccinare’ uniform, care să includă date standard emise de fiecare stat membru.

Potrivit agenţiei Reuters, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, s-a vaccinat duminică împotriva coronavirusului cu produsul companiei chineze Sinopharm.

Într-o înregistrare video pagina sa oficială de Facebook, Orban le cere conaţionalilor săi să se înregistreze pentru vaccinare şi să aibă încredere în experţii ungari în privinţa eficienţei vaccinului Sinovac.

Citește și:  Benzina mai ieftină în Ungaria deși nu e țară petrolieră ca România

Ungaria este primul stat membru al Uniunii Europene care a început vaccinarea cu Sinovac, de miercurea trecută. În ţară se foloseşte şi vaccinul rusesc Sputnik V. Ambele produse sunt deocamdată neaprobate în Uniune. În paralel, are loc şi administrarea vaccinurilor a căror eficienţă şi siguranţă a fost confirmată de UE – Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close