Orientul mijlociu

ALERTĂ în Golful Oman: Explozie pe o navă comercială israeliană, se pare că Iranul ar fi implicat

Asculta informatia

Nava MV HELIOS RAY, sub pavilionul Bahamas, a fost afectată joi de o explozie, în Golful Oman, au anunţat vineri oficiul britanic pentru operaţiuni comerciale maritime (UKMTO) şi o firmă de securitate maritimă.

“Ancheta este în curs. Vasul şi echipajul sunt în siguranţă. Navelor care trec prin zonă li se recomandă să manifeste prudenţă”, arată o notă de informare a UKMTO preluată de Reuters. Incidentul a avut loc la ora 20.40 GMT, a mai precizat biroul, fără a da detalii despre cauza posibilă a exploziei.

Conform firmei de securitate maritimă Dryad Global, transportorul de vehicule MV HELIOS RAY aparţine firmei israeliene Helios Ray, înregistrată în Insula Man, şi plecase din portul saudit Dammam către Singapore.

Ministerul israelian al transporturilor a afirmat că nu are informaţii despre incident, scrie agerpres.ro.

Nava era operată de Stamco Ship Management, care a refuzat să comenteze.

“Deşi detaliile despre incident sunt încă neclare, există în continuare posibilitatea realistă ca evenimentul să fie rezultatul unei activităţi asimetrice a forţelor armate iraniene”, arată un raport a Dryad.

Flota a 5-a a Marinei Militare a SUA, cu baza în Bahrein, a comunicat că a aflat despre explozie şi urmăreşte situaţia.

Tensiunile din zona Golfului Persic au crescut după ce Statele Unite au reintrodus sancţiuni împotriva Iranului, în 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump.

Washingtonul a acuzat Iranul de mai multe atacuri asupra navelor comerciale în zone strategice din Golf – printre altele, asupra a două petroliere saudite, în mai 2019. Teheranul a dezminţit implicarea în atacuri.

La începutul lui ianuarie, Gărzile Revoluţionare iraniene au reţinut un petrolier sub pavilion sud-coreean şi au arestat echipajul. Operaţiunea a avut loc după ce Coreea de Sud, aliată a Statelor Unite, a blocat fonduri bancare iraniene în conformitate cu sancţiunile americane.

Citește și:  Benjamin Netanyahu cere o anchetă completă şi anunţă o zi de doliu naţional după tragedia de la Meron

Traficul petrolier prin Strâmtoarea Ormuz a fost în 2018 de 21 de milioane de barili pe zi, echivalent cu circa o cincime din totalul cererii mondiale din perioada respectivă, arată datele administraţiei americane pentru informaţii privind energia (EIA).

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

34 + = 36

Close