EuropaReligie

„Al doilea val”: evanghelicii europeni reacționează față de noile restricții impuse bisericilor

Asculta informatia

Anglia și Franța interzic serviciile de cult, iar Elveția aplică restricții dure. Bisericile din Germania, Italia și Spania nu sunt direct afectate de noile măsuri.

Frica că un al doilea val de Covid-19 va lovi Europa a motivat guvernele să implementeze noi restricții care, în cele mai multe cazuri, vor afecta bisericile.

Anglia: Carantina va interzice bisericilor să se întâlnească

În Anglia, carantina va începe pe 5 noiembrie și se vor interzice, în mod intenționat, toate serviciile de închinare. „Rugăciunea individuală” va fi permisă, dar nu și adunările obișnuite.

Mulți lideri evanghelici au reacționat la restricțiile dure impuse. O primă scrisoare deschisă a solicitat prim-ministrului, Boris Johnson, să înțelagă că „închinarea publică a bisericilor creștine este deosebit de esențială pentru bunăstarea națiunii noastre”. Acesta a cerut „să găsească modalități de a-i proteja pe cei care sunt cu adevărat vulnerabili la Covid-19, fără restricții inutile și autoritare”.

Săptămâna aceasta a fost scrisă o a doua scrisoare deschisă, semnată de peste 1 000 de lideri ai bisericii, și a fost trimisă guvernului și membrilor Parlamentului. „Bisericile au făcut eforturi mari pentru a se asigura că închinarea nu va fi suspendată din nou. (…) Participarea la biserică prezintă acum un risc foarte scăzut de transmitere a virusului, mult mai mic decât multe dintre activitățile care urmează să rămână deschise în timpul acestei izolări”, se spune în comunicat. „Este o chestiune care afectează foarte tare comunitatea creștină, faptul că guvernul națiunii pe care o iubim ne interzice să ne adunăm și să ne închinăm Dumnezeului care are loialitatea noastră în întregime; mai ales atunci când acest lucru a fost făcut fără motive concrete care să dovedească de ce este necesar.”

Citește și:  Papa îi îndeamnă pe creştini să fie ‘săraci pe dinăuntru’ şi să nu caute bogăţie şi faimă

Episcopii anglicani s-au plâns, de asemenea, că guvernul nu i-a consultat în privința acestui anunț, însă ei au cerut ca în locul întâlnirilor la biserică, creștinii să intre într-o „lună de rugăciune”, o oportunitate de a reveni la „disciplinele spirituale fundamentale care ne modelează viața creștină”.

În plus, șaptezeci de conducători ai bisericii au semnat o scrisoare de „pre-acțiune” în care ei spun că vor demara acțiunile legale pentru a răsturna interdicția asupra întâlnirilor bisericii.
În Țara Galilor, unii lideri evanghelici au declarat că așa-numita „carantină de stopare a expansiunii” ordonată de autoritățile regionale (care interzic adunările bisericii timp de trei duminici consecutive, printre alte restricții) a fost o ”interferență extremă” în libertatea de gândire, conștiință și religie.

Alianța Evanghelică din Marea Britanie a publicat un articol de analiză pe site-ul său, pe 2 noiembrie, spunând că „absența oricăror dovezi prezentate că bisericile – sau oricare alte lăcașuri de cult – ar fi surse de transmitere, face ca închiderea lor să fie mai greu de suportat”. EAUK va „cere Guvernului să furnizeze dovezi care să confirme modul în care închiderea clădirilor bisericii va ajuta la oprirea răspândirii virusului”.
Cele mai multe dintre aceste evaluări critice ale deciziilor guvernului au menționat și recunoștința față de lucrătorii din serviciile de sănătate și un angajament clar de a continua să urmeze măsurile recomandate de igienă și de distanțare socială.

În Scoția și Irlanda de Nord, bisericile nu au fost obligate să se închidă.
Serviciile de cult desfășurate fizic sunt interzise în Franța.

Un maximum de 20 de persoane vor putea să se adune în lăcașuri de cult din Franța, dar numai pentru „motive tehnice”, cum ar fi „pregătirea și difuzarea serviciilor pe internet”, a declarat Consiliul Național al Creștinilor Evanghelici (CNEF).

Citește și:  Brexit îi forțează pe românii din ANGLIA să-și caute de muncă în Germania

Clădirile bisericii pot rămâne deschise, dar numai pentru căsătorii (limita: 6 însoțitori) și înmormântări (limita: 30 însoțitori).

„CNEF este conștient de dificultățile care apar în urma acestor luni de criză, în viața și lucrările bisericilor. Împreună credem că Dumnezeul nostru ne va sprijini moral și spiritual pentru aceste săptămâni care ne stau înainte”, a spus reprezentantul evanghelic, citând Isaia 30:15. „Noi credem că mesajul mântuirii în Hristos este și mai relevant: lăsați-l să lumineze prin acțiunile și cuvintele noastre”.

Restricții dure în Elveția

În Elveția, adunările din lăcașurile de cult sunt acum limitate la maximum 50 de persoane, dar cantoanele regionale și-au folosit abilitatea de a reduce și mai mult acest număr. Capitala Berna și regiunea sa va permite doar adunări religioase de 15 persoane, iar Valais coboară această cifră la 10 participanți.

Alianța Evanghelică Elvețiană a încurajat bisericile să răspundă „numeroaselor îngrijorări” cu o „abordare plină de speranță”. Restricțiile sunt „dureroase” și vor avea impact asupra cetățenilor, însă comunitatea evanghelică nu le consideră „o limitare inadmisibilă a libertății religioase”.

Împreună cu federația bisericilor libere, Alianța a realizat un sondaj, „Biserica și Corona”, în care au constatat că bisericile caută „să găsească un echilibru bun între întâlnirile din online și grupurile mici”, „crearea unor spații în care oamenii să-și poată exprima durerile, temerile și tristețea” și „discuțiile interne ale bisericii despre viitor”.

Fără schimbări drastice în Germania, Austria și Spania

În Germania, noile restricții de „carantină blândă” anunțate de cancelarul Angela Merkel la 29 octombrie, nu vor schimba situația bisericilor. Lăcașurile de cult vor rămâne deschise, iar grupările religioase vor decide singure dacă iau măsuri suplimentare pentru a reduce riscul de contaminare.
De asemenea, în Austria, situația nu se schimbă prea mult în privința lăcașurile de cult. Necesitatea de a respecta distanțarea socială de 1,5 metri în interiorul clădirilor se adaugă la măsurile generale de spălare a mâinilor și purtarea măștilor.

Citește și:  Scholz şi Macron i-au cerut lui Putin ‘negocieri directe serioase’ cu Zelenski

Spania s-a numărat, în prima izolare, printre țările europene cu cele mai dure restricții în privința mobilității. Totuși, la a doua stare de alertă anunțată în octombrie, aplicare restricțiilor ține de comunitățile autonome. Bisericilor li s-a permis să rămână deschise cu un maxim de 50% sau 33% din capacitatea lor. Numai în unele regiuni specifice, precum Aragón, cântatul a fost interzis.

În Italia și Portugalia, noile recomandări ale guvernului nu afectează situația bisericilor.

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =

Close