Africa

Africa de Sud ridică majoritatea restricţiilor anti-COVID-19

Asculta informatia

Preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a anunţat duminică seară ridicarea majorităţii restricţiilor anti-COVID-19, inclusiv interzicerea vânzărilor de alcool, afirmând că ţara a trecut „în mare măsură” de vârful celui de-al treilea val al pandemiei, notează AFP, potrivit agerpres.  

Cea mai afectată ţară de pe continentul african s-a aflat de la sfârşitul lui iunie sub incidenţa unor severe măsuri menite să încetinească progresia variantei Delta, foarte contagioasă, care domină în prezent contaminările.

„Ultimele date de care dispunem sugerează că am depăşit în mare măsură vârful celui de-al treilea val de contaminări, deşi există încă zone în ţară unde trebuie să rămânem foarte prudenţi”, a declarat Cyril Ramaphosa într-un discurs televizat.

Astfel, dacă numărul de cazuri noi este în scădere puternică în provincia Gauteng, cea mai populată şi care a fost epicentrul celui de-al treilea val, contaminările sunt încă în creştere în provinciile Eastern Cape, Western Cape şi KwaZulu-Natal.

Preşedintele Ramaphosa a subliniat că numărul noilor contaminări zilnice, în jur de 12.000 săptămâna trecută, a scăzut cu 20% faţă de săptămâna precedentă.

În consecinţă, el a anunţat ridicarea restricţiilor privind adunările, călătoriile interne şi vânzarea de alcool, precum şi redeschiderea şcolilor, cu începere de luni, 26 iulie.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii rămâne în vigoare între orele 21.00 şi 04.00, iar purtarea măştii este obligatorie în continuare, a insistat el.

Datele anunţate duminică reprezintă o uşurare pentru autorităţi, care se temeau de o explozie a contaminărilor după recentele confruntări violente care s-au soldat cu 330 de morţi şi peste 40.000 de magazine jefuite, incendiate sau vandalizate.

Pe de altă parte, Cyril Ramaphosa a făcut cunoscut că va lua noi măsuri pentru a sprijini financiar persoanele devenite vulnerabile din cauza pandemiei şi pentru a ajuta magazinele victime ale violenţelor.

Citește și:  Africa de Sud dă startul campaniei de vaccinare în masă
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 6 = 16

Close