Asia

Afganistanul a început eliberarea a 400 de prizonieri talibani

Autorităţile afgane au anunţat, vineri, că au început eliberarea a 400 de prizonieri talibani, pregătind astfel terenul pentru începerea negocierilor de pace care au ca obiectiv încheierea războiului de peste 18 ani, relatează Le Figaro, via news.ro .

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, Javid Faisal, a anunţat că un grup de 80 de deţinuţi a fost eliberat joi, ceea ce va „accelera eforturile în vederea discuţiilor directe şi a unei încetări a focului durabilă şi naţională”.

Decizia de eliberare a celor 400 de talibani a fost aprobată duminică, de Parlamentul afgan.

Decizia a fost luată la presiunile făcute de preşedintele american Donald Trump, aflat în campanie pentru un al doilea mandat la Casa Albă, de a fi încheiat un acord pentru a începe să retragă trupele SUA.

Condiţia impusă de talibani pentru a începe negocierile a fost una controversată.

„Pentru a înlătura un obstacol, a permite începerea procesului de pace şi toparea vărsării de sânge, Loya Jirga aprobă eliberarea a 400 de talibani”, arată rezoluţia Parlamentului.

Săptămâna trecuă, Ghani a invitat la Kabul aproximativ 3.200 de lideri ai comunităţii afgane şi politicieni pentru a sfătui Guvernul cu privire la această acţiune.

Cu această eliberare, Guvernul afgan îşi va fi îndeplinit promisiunea de a elibera 5.000 de prizonieri talibani.

Oamenii, în schimb, s-au arătat furioşi că sutele de talibani, cunoscuţi ca fiind autorii unora dintre cele mai sângeroase atacuri în Afganistan, sunt eliberaţi, iar grupurile pentru drepturi civile au pus sub semnul întrebării moralitatea procesului de pace.

Doar în 2019, peste 10.000 de civili au fost ucişi sau răniţi în conflictele din Afganistan, iar pentru ultimul deceniu bilanţul este de peste 100.000, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite.

Citește și:  Franţa primeste pe teritoriul său pe militanţii pentru drepturile omului din Afganistan

În luna februarie a acestui an, la Doha, Statele Unite şi talibanii au semnat un acord. Conform noii înţelegeri, militanţii au fost de acord să înceteze atacurile şi să nu permită grupării al-Qaeda să opereze în zonele pe care le controlează. SUA şi aliaţii NATO au convenit să îşi retragă trupele din Afganistan în decurs de 14 luni, dacă militanţii respectă acordul.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close