AFGANISTAN: Talibanii îşi continuă asediul. Controlează în prezent cinci capitale regionale – Europa News
Asia

AFGANISTAN: Talibanii îşi continuă asediul. Controlează în prezent cinci capitale regionale

Talibanii controlau luni dimineaţa cinci din cele 34 de capitale provinciale din Afganistan, după ce au cucerit trei în ajun, printre care marele oraş Kunduz, în cadrul unei mari ofensive pe care armata este incapabilă s-o oprească.

La distanţă de câteva ore, insurgenţii au cucerit Kunduz, pe care îl încercuiau de câteva săptămâni. Ei au ocupat apoi Sar-e-Pul, apoi, la sfârşitul zilei, Taloqan, capitalele provinciilor situate la sud şi la est de Kunduz.

Potrivit lui Zabihullah Hamidi, un locuitor din Taloqan, capitala provinciei Takhar, contactat de AFP, violenţele au început în cursul dimineţii şi talibanii au sfârşit prin a cuceri oraşul „fără multe lupte”, în condiţiile în care oficialii şi forţele de securitate au fugit din oraş.
Un oficial din domeniul securităţii a confirmat fuga forţelor afgane şi a liderilor locali spre un district vecin. „Guvernul nu a reuşit să ne trimită ajutor şi noi ne-am retras din oraş în această după-amiază”, a spus el.

Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a confirmat cucerirea Taloqan, dând asigurări că „securitatea a fost restablită acolo”, ca şi la Kunduz şi Sar-e-pul, cucerite în cursul dimineţii.

Talibanii au prelua controlul asupra tuturor clădirilor importante din oraş, a constatat un corespondent al AFP la Kunduz.
Acest oraş de circa 300.000 de locuitori, cucerit deja de două ori în ultimii ani de insurgenţi, în 2015 şi 2016, este o răscruce strategică din nordul Afganistanului, între Kabul şi Tadjikistan.

Cucerirea Kunduz constituie principalul succes militar al talibanilor de la începutul lui mai din ofensiva pe care au declanşat-o în urma retragerii forţelor internaţionale, care urmează să se încheie până pe 31 august.

Citește și:  Situaţia din Afganistan se stabilizează, iar talibanii asigură ‘ordinea publică’ (Moscova)

Axă nevralgică

La sfârşitul lui iunie, talibanii cuceriseră punctul de frontieră Shir Khan Bandar, în sudul Tadjikistanului, o axă nevralgică pentru relaţiile economice cu Asia Centrală.

Ministerul Apărării a afirmat că trupele guvernamentale încearcă să recucerească zone cheie din Kunduz. „Comandourile au lansat o operaţiune de curăţare. Unele locuri, printre care radioul naţional şi clădirile televiziunii, au fost eliberate”, a afirmat el.
„Cucerirea Kunduz este cu adevărat importantă, deoarece va elibera un mare număr de combatanţi talibani are vor putea fi apoi mobilizaţi în alte locuri din nordul” Afganistanului, a declarat pentru AFP Ibraheem Thurial Bahiss, un consultant al International Crisis Group (ICG).

După Kunduz, Sar-e-Pul a căzut în mâinile talibanilor. Aceştia cuceriseră deja sâmbătă, mai la nord, Sheberghan, fieful celebrului şef războinic Abdul Rashid Dostom.

Parwina Azimi, o militantă pentru drepturile omului, a afirmat pentru AFP prin telefon că oficialii din administraţie şi restul forţelor armate s-au retras spre cazărmi la circa trei kilometri de Sar-e-Pul.
Mirwais Stanikzai, purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne, a dat asigurări că la Sar-e-Pul şi Sheberghan au fost trimise întăriri, printre care şi membri ai forţelor speciale. „Oraşele pe care talibanuii vor să le cucerească vor fi în curând cimitire”, a adăugat el.

Rapiditate a înaintării

Incapacitatea autorităţilor de la Kabul de a deţine controlul asupra nordului ţării s-ar putea dovedi crucială pentru şansele de supravieţuire a guvernului. Nordul Afganistanului a fost tot timpul considerat un bastion împotriva talibanilor. Acolo au întâmpinat cea mai mare rezitenţă în momentul când au venit la putere în anii 1990.

Talibanii au condus ţara între 1996 şi 2001, impunându-şi versiunea lor ultrariguroasă a legii islamice, înainte de a fi goniţi de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite.

Citește și:  Un pasager nu a urcat în avionul prăbușit în Indonezia pentru că nu îi venise rezultatul testului pentru COVID-19

Vineri, insurgenţii cuceriseră şi oraşul Zaranj, capitala provinciei Nimroz (sud), la graniţa cu Iranul.
Kandahar (sud) şi Herat (vest), al doilea şi al treilea oraş afgan, sunt de asemenea supuse asalturilor lor de mai multe zile, la fel ca Lashkar Gah (sud), capitala provinciei Helmand, unul din bastioanele insurgenţilor.
Rapidiatea avansării talibanilor i-a luat prin surprindere pe observatori, dar şi forţele de securitate afgane, în ciuda ajutorului primit de la armata aerului americană.

Statele Unite şi-au intensificat loviturile aeriene, a recunoscut comandantul Nicole Ferrara, purtător de cuvânt al Comandamentului central al armatei americane, care a declarat sâmbătă pentru AFP: „Forţele americane au efectuat în ultimele zile mai multe lovituri aeriene pentru a-i apăra pe partenerii noştri afgani”.

Luptele şi bombardamentele au determinat sute de mii de afgani să fugă de la casele lor.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close