Franta

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat un text de abrogare a obligaţiei de vaccinare anti-Covid

Asculta informatia

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat joi în primă lectură un text de abrogare a obligaţiei de vaccinare anti-Covid pentru personalul sanitar, împotriva avizului guvernului, care intenţiona să suspende această măsură, relatează AFP, potrivit agerpres

Proiectul de lege al deputatului din grupul majoritar comunist Jean-Victor Castor (Guyana) a fost adoptat cu 157 de voturi pentru şi 137 împotrivă.

Ministrul francez al Sănătăţii, François Braun, a deplorat un „mesaj regretabil transmis de această Adunare personalului medical”, care ne va „slăbi capacitatea de a răspunde” în cazul unei noi epidemii. Textul urmează să fie studiat în Senat.

Guvernul şi-a anunţat dorinţa de reintegrare a personalului medical nevaccinat, după un aviz emis în acest sens de Înalta Autoritate Naţională pentru Sănătate.

Potrivit unei instrucţiuni ministeriale consultate de AFP, ei vor fi consideraţi reintegraţi „a doua zi” de la publicarea unui decret programat pentru 14 mai.

Insuficient pentru deputatul Jean-Victor Castor: „decretul nu va face decât să suspende suspendările, lăsând posibilitatea guvernului” să le folosească din nou.

Textul a fost votat de deputaţii de dreapta, extrema dreaptă, independenţi şi de imensa majoritate a deputaţilor alianţei de stânga prezenţi.

„Preferând suspendarea în locul suprimării, întăriţi o insecuritate sanitară pe care aceşti francezi nu şi-o pot permite”, mai ales în „teritoriile de peste mări”, unde „nu ne putem lipsi de niciun personal sanitar”, a afirmat deputatul de Guadelupe Olivier Serva (independent).

„Refuzul vaccinarii este refuzul ştiinţei. Întoarceţi spatele ştiinţei”, a spus deputatul centrist Philippe Vigier. Colegul său din majoritatea prezidenţială Frédéric Valletoux (dreapta) a atacat un text care „va favoriza sentimentul anti-vaccin”.

Reiterez respectul pe care îl avem pentru oamenii de ştiinţă, pentru vaccinare”, a insistat secretarul naţional al Partidului Comunist Fabien Roussel, în timp ce a cerut abrogarea, pentru ca o eventuală nouă obligaţie de vaccinare să treacă prin Parlament, şi nu prin decret.

Citește și:  FRANTA îşi trimite militarii în România. NATO se înarmează la graniţa cu războiul

Obligaţia de vaccinare a provocat o izbucnire de a violenţelor în Indiile de Vest, unde populaţia s-a dovedit a fi foarte reticentă la vaccin, în insule marcate de o rată ridicată a sărăciei.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 + = 28

Close