AsiaWorld

Accidentul Aibusului de la Karachi, cauzat de neatenţia piloţilor, care vorbeau despre noul coronavirus

Piloţii avionului pakistanez Airbus care s-a prăbuşit la 22 mai la Karachi şi a ucis 97 de oameni erau ocupaţi să discute despre noul coronavirus în loc să urmărească consemnele controlorilor de trafic aerian, ceea ce a provocat accidentul, se arată într-un raport preliminar al anchetei publicat miercuri, relatează Reuters, via news.ro .

Nicio defecţiune tehnică nu a fost descoprită, a anunţat ministrul pakistanez al Aviaţiei Ghulam Sarwar Khan, care a prezentat raportul în Parlament, la Islamabad.

Citește și: 28 de migranţi salvaţi din mare au ajuns cu coronavirus în Italia

”Avionul era perfect abilitat să zboare. Nu avea niciun defect tehnic. Căpitanul şi copilotul erau experimentaţi şi apţi medical să piloteze avionul”, a subliniat Ghulam Sarwar Khan.

”Din nefericire (…), discuţia s-a concentrat asupra coronavirusului”, a deplâns el, evocând discuţii între cei doi piloţi înregistrate de înregistratorul de voci din cockpit.

”Se gândeau la coronavirus. Familiile lor erau afectate, iar ei discutau despre acest lucru”, a precizat ministrul.

Pilotul aeronavei Airbus de tip A320 aparţinând Pakistan International Airlines (PIA), ale cărei cutii negre au fost analizate în Franţa, nu a semnalat nicio problemă tehnică în timpul manevrei prin care s-a apropiat de aeroportul de la Karachi, se arată în raportul anchetei.

Cu 16 kilometri înainte de pista de aterizare, aeronava zbura la o altitudine de 7.220 de picioare (2.200 de metri), deşi ar fi trebuit să se afle la 2.500 de picioare (762 de metri) altitudine.

Turnul de control a semnalat această problemă echipajului şi l-a îndemnat să nu aterizeze, însă pilotul a ignorat această recomandare, se arată în raport.

Citește și:  Australia: Prima zi fără niciun deces legat de coronavirus

”Atunci când s-au aflat în poziţia de a ateriza, au fost avertizaţi de către controlori (de trafic aerian), însă (pilotul) a spus «am să mă descurc» şi au reînceput să discute despre coronavirus”, se arată în document.

Avionul s-a prăbuşit într-un cartier locuit din Karachi, la aproximativ un kilometru de pista aeroportului, la cea de a doua încercare de aterizare.

Înregistratorul de date arată că trenul de aterizare a fost ridicat cu mai puţin de zece kilometri înainte de aterizare, un lucru ”de neînţeles”, a mai declarat ministrul.

”O, doamne! o, doamne!”, au fost ultimele cuvinte spuse de pilot.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close