Ucraina

A început RĂZBOIUL în Ucraina: Explozii la Kiev şi în mai multe oraşe din ţară

Explozii puternice au fost auzite joi dimineaţă la Kiev, la Odessa, în sud, la Harkov, la frontiera rusă, şi în estul Ucrainei după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin de declanşare a unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări, relatează AFP, potrivit agerpres

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunţat că „Rusia a început o invazie de mare amploare”.

 

„Oraşe ucrainene paşnice sunt pe cale de a fi atacate. Este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va câştiga. Lumea poate şi trebuie să îl oprească pe Putin. Este timpul să acţioneze acum”, a scris Kuleba pe Twitter.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi concetăţenilor săi „să nu se panicheze” în faţa ofensivei ruseşti care le afectează ţara, promiţându-le victorie şi anunţând, între altele, introducerea legii marţiale.

„Fără panică, suntem pregătiţi pentru orice, vom învinge!”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat pe Facebook, adăugând că Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurilor militare şi de la frontieră.

Ministerul ucrainean a Infrastructurii a anunţat printr-un comunicat închiderea spaţiului aerian al ţării din cauza „unui risc ridicat pentru securitate”.

Sirenele de avertisment antibombardament au răsunat joi dimineaţă la ora locală 07:00 în centrul Kievului, capitala Ucrainei, potrivit jurnaliştilor AFP.

În metroul din Kiev, zeci de locuitori încercau să se pună la adăpost sau să ia un tren, cu bagaje în mână pentru a părăsi oraşul, a constatat un fotograf al AFP.

În capitală, cel puţin două explozii au fost auzite în centrul oraşului la primele ore ale dimineţii, urmate de sunetele sirenelor de ambulanţă.

Citește și:  Exporturile de cereale ucrainene au scăzut anul acesta cu 30,6%

Explozii au fost auzite şi la 600 de kilometri distanţă, în sudul Ucrainei, în oraşul-port Odessa, la Marea Neagră.

Harkov, al doilea oraş al ţării, situat în apropiere de frontiera rusă, a fost de asemenea atacat.

În oraşul-port Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean din apropierea zonei frontului, cu aproape jumătate de milion de locuitori, mai multe persoane au declarat pentru AFP că au auzit bombardamente de artilerie dinspre cartierul situat în estul oraşului.

Mai aproape de frontul conflictului din Est, unde se luptă de opt ani separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, la Kramatorsk, oraş care serveşte de asemenea drept cartier general al armatei ucrainene, cel puţin patru explozii puternice au fost de asemenea auzite de jurnalişti ai AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi într-o alocuţiune televizată surpriză o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruşi desfăşuraţi de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close