Europa

80% din lucrătorii în domeniul sănătății din UE sunt femei

Femeile sunt majoritare în rândul lucrătorilor aflaţi în prima linie a luptei împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană (UE), ele reprezentând 78% din totalul personalului sanitar, potrivit datelor publicate luni de Eurostat, transmite agerpres.

La sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului 2020, Letonia era ţara cu cele mai multe femei angajate în sectorul sănătăţii, urmată de Letonia şi Lituania, unde femeile reprezentau aproximativ 90% din totalul lucrătorilor din acest domeniu. La coada clasamentului se situau Grecia, Cipru şi Italia, cu circa 60% din total, potrivit EFE.

În ansamblul UE, posturile din domeniul sănătăţii erau ocupate în proporţie de 12% de către femei, procent care creşte cu peste 25% în unele regiuni ale Europei. Potrivit Eurostat, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru din anul 2020, 14,3 milioane de persoane activau în posturi din domeniul sănătăţii în UE, ceea ce reprezintă mai mult de 7% din numărul total al angajaţilor blocului comunitar.

În interiorul sistemului sanitar, repartizarea în funcţie de tipul de muncă arăta astfel: medici (1,8 milioane), asistente medicale, moaşe şi personal auxiliar (4,4 milioane, din care 2,7 milioane făceau parte din personalul auxiliar), îngrijitori (3, 9 milioane), alţi profesionişti din domeniul sănătăţii şi personal auxiliar (4,1 milioane).

În ceea ce priveşte criteriul vârstei, în majoritatea statelor membre ale UE pentru care există date, numărul lucrătorilor din domeniul sănătăţii cu vârste cuprinse între 35 şi 49 de ani a fost mai mare decât cel al lucrătorilor de peste 50 de ani, pe primul loc în acest clasament situându-se România (47%), urmată de Ungaria şi Republica Cehă ( ambele cu câte 43%).

Citește și:  Comisia Europeană deschide procedura de infringement împotriva Belgiei
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close