Marea Britanie

70 de ani de domnie pentru regina Elisabeta a II-a; Regatul Unit se pregăteşte de sărbătoare

Parade, picnicuri în toată ţara, un concert pop şi familia regală în balconul Palatului Buckingham: Regatul Unit celebrează săptămâna viitoare cei 70 de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, un record istoric sărbătorit într-o perioadă de tranziţie pentru monarhia britanică, relatează joi AFP, potrivit agerpres

Greu încercaţi de diviziunile provocate de Brexit, obosiţi de pandemia de COVID-19 şi lockdownurile asociate acesteia şi, de acum, afectaţi de creşterea preţurilor, britanicii vor putea să profite începând de joi, 2 iunie, de un weekend prelungit de patru zile libere.

Deşi recentele probleme de sănătate şi de mobilitate ale reginei de 96 de ani au generat îngrijorări legate de retragerea ei din viaţa publică, suverana Marii Britanii şi-a înmulţit apariţiile surpriză în ultimele zile, inaugurând o linie de metrou care îi poartă numele, asistând la un spectacol ecvestru şi plimbându-se pe aleile celei mai mari expoziţii florale şi horticole din lume într-o maşinuţă de golf condusă de un şofer.

Dar, semn al unei tranziţii aflate în curs de desfăşurare, fiul ei cel mare, prinţul Charles, moştenitorul coroanei, a înlocuit-o pe regina Elisabeta a II-a cu ocazia tradiţionalului discurs anual al suveranului, ce marchează debutul unei noi sesiuni a Parlamentului de la Londra. Prinţul Charles o reprezintă deja de mai mulţi ani pe suverană în timpul vizitelor oficiale în străinătate.

În faţa deputaţilor, prim-ministrul Boris Johnson îi va aduce joi un omagiu şefului de stat al Regatului Unit, „stânca” în jurul căreia britanicii sunt ancoraţi de şapte decenii, „o femeie remarcabilă”, care „şi-a dedicat întreaga viaţă poporului ei”, organizaţiei Commonwealth şi „însăşi ideii de ceea ce poate şi trebuie să fie o monarhie constituţională”, potrivit unor fragmente extrase din discursul pe care Boris Johnson îl va rosti cu această ocazie.

Citește și:  ANGLIA: Pastila anti-COVID Molnupiravir ar putea fi disponibilă până la Crăciun

Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, în data de 6 februarie 1952, când tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit din cauza unui cancer pulmonar la 56 de ani.

Devenită cel mai vârstnic suveran în viaţă, ea a urcat recent pe locul al treilea în clasamentul celor mai lungi domnii ale unor monarhi ai unor state suverane, fiind devansată doar de regele francez Louis al XIV-lea, care a murit în 1715 după o domnie de 72 de ani, şi de regele thailandez Bhumibol Adulyadej (Rama al IX-lea), decedat în 2016 după o domnie de 70 de ani şi 126 de zile.

Picnic uriaş

La Londra, de pe Oxford Street şi până pe The Mall, un celebru bulevard cu pavaj ocru şi care se întinde până în faţa Palatului Buckingham, numeroase drapele ale Regatului Unit sunt arborate cu mândrie, prefigurând amploarea festivităţilor.

Acestea vor debuta joi odată cu ceremonia „Trooping The Colour”, ce marchează aniversarea oficială a reginei, la care vor participa peste 1.500 de militari şi muzicieni, 240 de cai şi un zbor demonstrativ realizat de piloţi din Royal Air Force.

Tradiţionala apariţie în balconul oficial al Palatului Buckingham va fi limitată doar la membrii activi din rândul familiei regale. Au fost excluşi prinţul Harry şi soţia lui, Meghan, deşi vizitează Londra în această perioadă după ce s-au mutat în California, precum şi prinţul Andrew, care a trebuit să achite câteva milioane de lire sterline pentru a evita un proces în Statele Unite în urma unor acuzaţii de agresiune sexuală.

Citește și:  Regina Elisabeta a II-a NU se teme de COVID şi îşi continuă vacanţa la castelul din Scoţia

În program se află şi o ceremonie religioasă la Catedrala Saint Paul din Londra, vineri, urmată de curse hipice şi o mare petrecere publică la Palatul Buckingham, sâmbătă.

În total, peste 200.000 de evenimente sunt prevăzute, iar organizatorii anticipează că 10 milioane de persoane vor participa la picnicul jubiliar din ziua de duminică, 5 iunie.

Tot duminică, o paradă amplă va aduce un omagiu suveranei şi diversităţii poporului britanic. La ea vor participa 10.000 de militari, artişti şi voluntari. Ţinând cont de toate formatele de difuzare la nivel global, acest spectacol ar urma să fie vizionat de 1 miliard de persoane, potrivit organizatorilor.

„Foarte britanic, foarte excentric”

„Scala de desfăşurare este una monumentală”, a declarat Adrian Evans, şeful de orchestră al paradei, care promite un spectacol „foarte, foarte britanic, foarte excentric”.

Dintre diversele secvenţe ale paradei, una îi va aduce un omagiu special reginei, aducând în scenă câini din rasa corgi şi cai, animalele de care suverana este foarte ataşată.

Cu această ocazie, barurile britanice vor putea să rămână deschise până la ora locală 01:00, cu două ore mai mult ca de obicei. Berea va curge în valuri: British Beer and Pub Association estimează că 90 de milioane de halbe de bere vor fi vândute cu ocazia Jubileului de Platină şi că acest sector de activitate va profita de o infuzie de capital estimată la 105 milioane de lire sterline (124 de milioane de euro).

Potrivit unui sondaj publicat de un think tank, British Future, două treimi din populaţia britanică este interesată de Jubileul de Platină şi majoritatea cetăţenilor ţării consideră că acest eveniment reprezintă o bună ocazie pentru ca oamenii să se reîntâlnească. 58% dintre cei chestionaţi vor să se păstreze monarhia, în timp ce doar 25% sunt de părere că sfârşitul domniei reginei Elisabeta a II-a ar fi un moment bun pentru ca Marea Britanie să devină republică.

Citește și:  Anglia a anulat majoritatea restricțiilor sanitare

Dar, subliniază autorii sondajului, sprijinul mai puţin important observat în rândul tinerilor şi în cadrul minorităţilor etnice se traduce pentru monarhia Marii Britanii în necesitatea de a se moderniza dacă doreşte să rămână în inimile tuturor cetăţenilor săi.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close