BelarusEuropa

7.000 de migranţi aşteaptă să intre ilegal în UE venind din Belarus

Asculta informatia

Un număr cuprins între 6.000 şi 7.000 de migranţi proveniţi din Irak, Siria şi alte ţări ar putea fi în aşteptare pentru a intra ilegal în Uniunea Europeană (UE) venind dinspre Belarus, a anunţat miercuri guvernul lituanian, potrivit dpa, scrie agerpres.   

”Avem cifre foarte diferite. Serviciile poloneze dau o cifră şi serviciile noastre dau o alta. Ar putea fi în jur de 6.000-7.000 de oameni, dar astăzi nimeni nu poate spune cu siguranţă”, a declarat ministrul de interne lituanian Agne Bilotaite, citat de Baltic News Service.

Bilotaite a adăugat că acurateţea numărătorii este dificilă întrucât Belarusul continuă să aducă migranţi în ţară şi să îi trimită la frontierele cu Polonia, Lituania şi Letonia.

Cele trei ţări l-au acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia (state membre ale UE), pe de altă parte.

Ca răspuns la sancţiunile impuse de UE la adresa ţării sale pentru abuzuri contra drepturilor omului, Lukaşenko a anunţat în luna mai că autorităţile belaruse nu vor mai împiedica migranţii ilegali să utilizeze Belarusul ca rută de tranzit către Occident.

Ulterior, au fost raportate creşteri masive ale trecerilor ilegale la frontiera externă a UE dinspre Belarus.

Cele trei ţări au răspuns prin accelerarea măsurilor de protecţie la frontieră şi construirea a sute de kilometri de gard.

”Suntem decişi să protejăm frontiera estică a UE şi ne vom îndeplini angajamentul”, a declarat premierul lituanian Ingrida Simonyte după o întâlnire cu preşedintele polonez Andrzej Duda desfăşurată miercuri, la Vilnius.

Citește și:  Geneva este locul unde se vor întâlni Joe Biden şi Vladimir Putin
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 + = 42

Close