20 de tone de mațe de porc, cu un antibiotic periculos, au fost reținute în portul Constanța – Europa News
Romania

20 de tone de mațe de porc, cu un antibiotic periculos, au fost reținute în portul Constanța

20 de tone de mațe de porc cu un antibiotic periculos au fost reținute în portul Constanța. Acestea vin din Spania, trimise în China să fie curățate și resărate și au ajuns în România să fie vândute în hipermarketurile din țară.

Reprezentanții Autoritatății Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au respins la frontieră 20 de tone de intestine de porc sărate, provenite din China, care conţineau antibiotic de trei ori peste limita admisă. „Aceste 20 de tone de maţe puteau ajunge în nu ştiu câte mii de tone de cârnaţi pe masa a milioane de români”, a precizat vicepreședintele ANSVSA. Toată cantitatea urmează să fie distrusă sau returnată furnizorului.

Din 60 de tone de mațe, 20 de tone au înregistrat depășiri de antibiotic. Acestea sunt reținute în portul Constanța, la punctul de intrare la frontieră, potrivit ANSVSA.

S-au luat probe, iar în urma verificărilor s-au găsit depășiri și de trei ori a cantității admise de antibiotic. Denumirea substanței este Chloramfenicol.

„Acestea au fost puse în butoaie şi au ajuns în România pentru comercializare în perioada Crăciunului în toate supermarketurile”, a transmis vicepreşedintele ANSVSA. Potrivit sursei citate, rezistenţa microorganismelor la antibiotice a devenit extraordinar de îngrijorătoare.

„Ultimul raport de anul acesta făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată 30.000 de morţi din cauza prezenţei antibioticelor în alimente. Chloramfenicolul este un antibiotic extrem de puternic, cu un spectru foarte larg, fiind introdus în hrana animalelor”, a explicat Mihai Ponea.

Toată cantitatea de maţe a fost reţinută în PIF Constanţa, aceasta urmând să fie distrusă sau returnată furnizorului.

Sursa: Antena3 

Citește și:  SPANIA: O persoană murit în urma inundaţiilor severe
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close