Orientul mijlociu

125 de islamiști, arestaţi în tabăra siriană Al-Hol

Forţele kurde în Siria au anunţat vineri că au arestat 125 de membri prezumtivi ai grupării Stat Islamic (SI) în urma unei operaţiuni în tabăra de refugiaţi Al-Hol, zguduită recent de o serie de omoruri şi incidente de securitate, relatează France Presse, potrivit agerpres

Forţele Democratice Siriene (FDS) şi poliţia kurdă Asayish au lansat duminică o operaţiune de securitate la Al-Hol, un veritabil oraş de corturi unde trăiesc aproape 62.000 de persoane, în marea lor majoritate femei şi copii, în nord-estul Siriei aflate în război.

În cinci zile, ‘125 de membri ai unor celule în adormire au fost arestaţi’, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Asayish, Ali al-Hassan.

Printre ei se află în jur de 20 de ‘responsabili’ ai celulelor aflate la originea unor asasinate petrecute în tabără, a precizat purtătorul de cuvânt într-o conferinţă de presă, susţinută din localitatea Al-Hol şi transmisă de mai multe posturi de televiziune.
De la începutul anului, în tabără au fost comise ‘mai mult de 47 de omoruri’, a afirmat Hassan.

Tabăra Al-Hol adăposteşte soţiile şi copiii străini ai unor jihadişti din SI, precum şi familii siriene şi irakiene.

ONU a avertizat în numeroase rânduri în privinţa deteriorării situaţiei de securitate la Al-Hol, zguduită de tentative de evadare şi de atacuri împotriva gărzilor şi a unor angajaţi ONU.

‘Numeroase elemente ale SI au infiltrat’ tabăra Al-Hol dându-se ‘drept civili în scopul de a-şi duce acolo activităţile şi a se reorganiza’, a mai spus Hassan.

El a avertizat că, în pofida acestor arestări, ‘pericolul nu a fost încă eliminat’ şi ‘va persista atât timp cât (…) comunitatea internaţională nu va considera tabăra drept o problemă internaţională serioasă, căreia trebuie să-i aducă soluţii adaptate’.

Citește și:  O femeie israeliană, eliberată în schimbul a doi sirieni deţinuţi în Israel

Purtătorul de cuvânt a reiterat apelul autorităţilor kurde de repatriere a cetăţenilor străini prezenţi în Siria.

Aproximativ 10.000 de femei şi copii străini trăiesc într-o anexă de la Al-Hol care le este rezervată, conform unui raport al ONU.

Majoritatea statelor, mai ales europene, sunt foarte reticente în a-şi repatria cetăţenii. Unele dintre ele, cum este cazul Franţei, au repatriat un număr limitat de copii, mulţi dintre ei orfani.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close