Romania

1.000 de militari americani vor sosi în România. Mulți din ei la Câmpia Turzii

Asculta informatia

1.000 de militari americani vor sosi în România, după ce Pentagonul a confirmat oficial decizia SUA de a spori numărul trupelor în ţara noastră, în contextul actualei crize de la graniţa ruso-ucraineană, unde Moscova a masat peste 100 de mii de soldaţi.

Este „o chestiune de zile” până când cei circa 1.000 de soldaţi americani vor sosi din Germania în România, cu tot cu transportoarele blindate Stryker pe care le au în dotare. Deocamdată 900 de militari americani sunt deja staţionaţi în România în bazele de la Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu. Tehnica de luptă americană prezentă în ţara noastră include avioane de superioritate aeriană F-15 şi drone de atac MQ-9 Reaper, arată o analiză digi24.ro.

Cine sunt „Vulturii” şi „Secerătorii” de la baza aeriană de la Câmpia Turzii, folosită de armata SUA ca „bază de adâncime strategică”

„Avem două sau trei locuri în care este posibil ca soldaţii să fie cantonaţi, dar nu e informaţie oficială în acest moment”, a declarat la Digi 24 ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Nu e greu de presupus care sunt aceste „două sau trei locuri”, în condiţiile în care avem deja în România militari americani prezenţi în trei baze principale, mari şi late: Deveselu, Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu.

Baza de la Câmpia Turzii e de ceva vreme în atenţia armatei americane care doreşte să o transforme într-un veritabil hub NATO pentru regiunea Mării Negre, conform aşa-numitului program European Detterence Initiative – Iniţiativa de Descurajare Europeană – prin care SUA încearcă să descurajeze atitudinea agresivă a Rusiei în regiune.

Avioanele americane de superioritate aeriană de tipul F-15 Strike Eagle sunt o prezenţă obişnuită aici, în cadrul diverselor misiuni de rotaţie a forţelor aeriene. În luna decembrie 2021, astfel de avioane au aterizat la Câmpia Turzii pentru a participa la diverse misiuni de poliţie aeriană întărită la Marea Neagră cu alte avioane NATO dislocate la Mihail Kogălniceanu.

Citește și:  Franța preia de la 1 ianuarie comanda forței de intervenție rapidă a NATO
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 + = 85

Close